Шефове за час. ОбС-Бобов дол погрешка обяви нов борд на директорите на МБАЛ

Десислава Панайотова-Янкова
21.07.2011
размер на текста:

Нов борд на директорите царува над закритата общинска болница в Бобов дол „Д-р Стоян Сантев” точно за час днес, след като се оказа, че за първоначално обявеното за прието решение на ОбС, всъщност не е достигнал един глас.
Едва след закриване на заседанието на местния парламент разминаването беше забелязано от председателя на ОбС Нели Карипова и се наложи излезлите от залата като шефове д-р Стоян Стоянов, д-р Латиф Ананов и д-р Красимира Василева да бъдат информирани по телефона, че решение за избора им няма.
Още един интересен обрат се получи и на самата сесия, след като от фаворит за управител на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” бившият кмет на Дупница д-р Пламен Соколов, който е и акционер в Медицински център „Панацея-2000”, собственост на съпругата му д-р Кармелита Кацарска, остана само наемател на три кабинета в сградата на лечебното заведение.
За час управител на болницата стана д-р Ананов, който е шеф и на общинския медицински център в Бобов дол.
До неуредицата се стигна, защото за избора на новия борд и управител беше нужно квалифицирано мнозинство от 9 гласа, а докладната беше подкрепена от 8 съветници. Имената на тримата лекари пък бяха предложени от общинския съветник от ЛИДЕР Атанас Каптиев.
Горещи страсти пламнаха заради предложението в борда да влязат на д-р Василева, която в момента е управител на болницата и д-р Ананов.
„Това вече е върха на цирка. Как може хората, които доведоха болницата до закриване и тежко финансово положение, пак да бъдат в борда на директорите?!”, люто реагира Стоичко Стоянов от „Атака”.
Д-р Ананов пък поиска кабинетите вече ремонтирани от д-р Соколов да бъдат оставени за нуждите на общинския медицински център. В края на краищата обаче МЦ „Панацея-2000” беше настанен с договор за наем в трите кабинета, лабораторията остава в общинския център, а рентгена засега ще бъде неизползваем.
Сякаш изтощени от скандалите покрай подялбата на кабинетите и неуспелия избор съветниците не обърнаха особено внимание на писмото представено им от д-р Василева, от което става ясно, че

 

срещу болницата е заведено изпълнително дело от страна на Националната агенция по приходите, заради 28 000 лв. неизплатени глоби наложени от Здравната каса.

 

Съветниците отказаха да подкрепят докладната, с която кметът Грети Алексова искаше отпускането на 17 000 лв. за адвокатските хонорари. Те са за делото, с което общинската болница оспорва
размера и състоятелността на част от вземанията, за които в Окръжен съд-Кюстендил е открита процедура по обявяване в несъстоятелност по искане на цесионерната фирма „Ню Експрес финанс”. Именно на нея „Въгледобов Бобов дол”-най-големият кредитор на лечебното заведение, е прехвърлил вземанята си. Задълженията на болницата към фирмата на Христо Ковачки са размер на 1 011 888 лв., от които 364 703 лв. главница и 647 185 лв. неустойки и лихви.

 

Какво още?

 

Всъщност д-р Соколов не само беше фаворит за управител на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”, но той беше избран за шеф малко след закриването й на 1 март, но пак заради грешка в решението на ОбС, регисрацията му пропадна. Тогава от престараване в опитите за спасяване на задрвеопазването в общината и омаяни от обещанията на Соколов и постоянното му присъствие на сесиите, съветниците предложиха, приеха и записаха в решението, че мандатът му е от 3 г. По закон обаче изборът на управител става с конкурс и мандатът му трябваше да бъде не повече от 9 месеца-до избора на управител на конкурс.
Името на д-р Стоян Стоянов, който днес беше предложен за член на борда на директорите, пък подпалваше скандали при избора на Соколов за управител. Тогава при всяко предложение и гласуване предстедателят на ОбС Нели Карипова поставяше името на Стоянов като кандидат за управител, но официална кандидатура от него или програма за управление нямаше.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети