Сърбия улови и последния военнопрестъпник

DenNews.bg
20.07.2011
размер на текста:

Хаджич беше президент на самопровъзгласилата се върху близо 1/3 от територията на Хърватия Република Сръбска Краина по време на войната в Югославия. Снимка: reuters

И последният издирван от Трибунала в Хага военнопрестъпник от бивша Югославия е задържан в Сърбия. Новината за ареста на Горан Хаджич-бивш президент на самопровъзгласилата се върху близо една трета от територията на Хърватия Република Сръбска Краина по време на войната в Югославия (1991-1995) беше потвърдена от сръбския президент Борис Тадич, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
Хаджич е задържан в района на Фрушка гора, област Войводина днес сутринта.
"Така Сърбия приключва най-трудната глава в своето сътрудничество с Трибунала за бивша Югославия в Хага", подчерта Тадич.
Задържането на 52-годишният Хаджич става близо два месеца след ареста на бившия главнокомандващ силите на босненската сръбска армия генерал Ратко Младич, обвинен в геноцид и клането в Сребреница. Той вече се намира в Хага, където е и Радован Караджич.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън приветстваха ареста на Хаджич, съобщава и bTV.
Със залавянето на Хаджич пътят на балканската страна към Европейския съюз се отваря още повече, след като, макар и неофициално, това бе негласно изискване на евронаблюдателите в страната.
52-годишният Горан Хаджич изчезна от дома си малко след публикуването на обвинението срещу него през юли 2004 година и не се завърна, въпреки призивите на сръбското правителство.
Знае се, че той е живял в северния сръбски град Нови Сад до 13 юли 2004 година, когато Трибуналът в Хага изпрати заповедта за арестуването му в Белград. Бягството му е било държано в тайна в продължение на няколко дни, докато роднините му твърдели, че е вкъщи, а полицията отричала да има заповед за ареста му. По-късно трибуналът публикува снимки, показващи как той напуска дома си с чанта - следобеда на 13 юли.
Хаджич трябва да отговаря по 15 обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради предполагаемата му роля в избиването на стотици цивилни хървати и депортирането на десетки хиляди хървати и други несърби от сръбските сили по време на войната в Хърватия.
В обвинителния акт срещу него се отбелязва специално отговорността му за клането в болница във Вуковар, при което бяха избити 250 хървати и други несърби. Над 10 000 души загинаха в Хърватската война, която свърши, когато Загреб си върна териториите, завзети от сърбите, през 1995 г., напомня АП, цитирана от bTV.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети