Обещано пред DenNews: Нейков вдига спортната зала в Дупница на европейско ниво

Константин Соколов
20.07.2011
размер на текста:

Шампионатът от птичи поглед. Снимка: Петьо Кюркчийски

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков обеща да вдигне спортната зала в Дупница на европейско ниво, като за това вече се изготвя проект. Обещанието дойде след въпрос на dennews.bg при откриването на Европейското първенство по софтбол, на което официален старт дадоха министър Нейков и кмета Атанас Янев вчера.
„Радвам се, че България е домакин на това състезание. Така бейзболът и софтболът ще може да се развиват и в други райони на страната”, заяви Нейков. Министърът призна и че състоянието на спортната база наистина е основният проблем на българския спорт. “Базата е ахилисовата пета на спорта у нас, но ние се стараем да подобрим нещата. Виждате, че тук терените са доста добри, а вече е готова и залата в София, която ще може да приеме състезания от много висок ранг”, допълни Свилен Нейков.

Шест отбора ще се борят за купата. Снимка: dennews.bg


Що се отнася до спортната зала в Дупница се предвижда сериозно подобрение. За целта се подготвят необходимите документи, за да може съоръжението да отговаря на изискванията. “Имаме желание да подобрим старта волейболна зала в Дупница, за тази цел се изготвя и проект”, потвърди Нейков.
И въпреки, че фокусът вчера беше насочен към 6-те отбора, които ще се включат в шампионата по софтбол, истинската кулминация на откриването беше атрактивната поява на председателя на клуб „Свободен полет-Дупница” Петьо Кюркчийски. Той и приятелката му Гери Георгиева кацнаха насред официалната церемония с парапланер след полет от местността Беж бунар, разположена на 1556 м надморска височина над вилата на ТЕЦ-а.
След елегантно приземяване Петьо връчи на министър Нейков проекта „Лети без граници”, чиято идея е налагането на Дупница и региона като място за въздушни спортове.
„Сутринта разбрах от dennews.bg, че министър Нейков ще бъде в Дупница и спонтанно реших да го посрещна по мой си начин. С кацането исках да докажа, че нещата към които се стремим с проекта, а именно че в Дупница има идеални условия и с малко усилия може да се развият въздушните спортове, парапланеризъм и делтапланеризъм”, обясни Петьо.
За жалост той не успя да чуе конкретен отговор от министър Нейков, но вярва, че идеята му ще получи подкрепа, каквато подкрепа даде преди месеци община Дупница за регистрацията и на самия клуб „Свободен полет”.
Европейското първенство по софтбол за смесени отбори започна вчера в Дупница. Кметът Атанас Янев и министър Свилен Нейков хвърлиха първата топка в турнира. На церемонията присъставаха и представители на парламента и официални гости.
В шампионата участват 6 отбора, които ще изиграят общо 35 мача в рамките на 5 състезателни дни. Двубоите започват в 9 часа сутринта и приключват късно вечер. Дупница има опит в домакинството на подобни състезания, след като от 3 години приема надпревари от такъв ранг. Непрекъснатите подобрения в условията за игра на спортния комплекс в жк „Бистрица” пък не остават незабезязани от официалните лица и чуждестранните състезатели. Терените са в отлично състояние, а електронното табло придава завършен вид на стадиона. За това спомагат и 60-те хиляди лева, отпуснати от министерството на спорта, за които обяви Свилен Нейков.
Домакинът на Европейското първенство по софтбол и главен организатор на състезанието Петър Арбов, пък подари специална фланелка на Свилен Нейков.

 

СНИМКИ ВИЖТЕ В ДЕНЯТ В СНИМКИ
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети