ГЕРБ играе с Кабзималски за кметския пост в Рила

И в разнобой, БСП единна зад кандидатурата на върналия се от Испания бизнесмен Любомир Димитров

Десислава Панайотова-Янкова
19.07.2011
размер на текста:

Георги Кабзималски

ГЕРБ отново ще заложи на настоящия кмет на Рила Георги Кабзималски за предстоящите местни избори през есента. Като основен фаворит за доверието на избирателите градоначалникът заяви, че ще се бори за трети мандат още преди месеци. Формулата, която е избрал е да бъде независм кандидат, за което е необходимо издигането му от инициативен комитет и гражданска подписка.
Както и на последните избори Кабзималски обаче ще бъде подкрепен от ГЕРБ, без да е член на управляващата партия. Депутатът от Кюстендилско Валентин Микев коментира за dennews.bg, че тази формула е доказала успеха си и ГЕРБ няма да търси, и издига свой кандидат в Рила.
Предстои да стане ясно дали кандидатурата на Кабзималски ще бъде подкрепена и от сините, но най-вероятно и това ще се случи и то не само, защото кметът е бивш член на СДС. А и защото кандидатурата му по традиция е подкрепяна от десни партии.
В разрез с политиката под строй типична за левите, в лагера на БСП в Рила цари разнобой, макар че кандидатът за кмет вече е ясен и се радва на подкрепата и на осмината, които застават зад него в листата за общински съветници, но и на „отцепниците”. За кметския пост ще се бори 36-годишният бизнесмен Любомир Димитров. Само две години след завъръщането си от Испания, където между другото има близо 1000 рилчани, икономистът се пуска на изборите за победа.
Трима бяха номинираните от БСП, но след като Людмила Ингилизова и Стоян Туповичарски си подадоха самоотводи, всички 29 гласове на конференцията отидоха без дебати за Димитров.
Подредбата на листата за съветници и оглавяването й от партийния лидер на местно нови Сашо Миладинов обаче не само предизвика дебати, но и истински скандал, след който политическият ветеран и дългогодишен общински съветник Николай Чифлигаров си направи самоотвод.
„Аз продължавам да съм от БСП. Ще работя за Любо Димитров, защото аз бях човекът, който пръв застана зад номинацията му, но нямам намерение да служа на кариеристи, които мислят само колко пари ще изкарат. Напълно категоричен съм, че не само, че мястото на Сашо Миладинов не е втора позиция в листата на БСП, а и че той въобще няма място в нея. Аз излизам от листата за съветници, но ще работя за Димитров”, обясни за dennews.bg Чифлигаров.
По думите му, идеята която напълно пропаднала с подредбата на листата била да се даде път на млади хора, които да се обучат за 4-те години в ОбС и след това да атакуват успешно както кметския стол така и местния парламент.
„Рзбира се, че излизаме за победа”, коментира Миладинов.
Според Чифлигаров обаче именно присъствието на Миладинов в листата ще провали социалистите.
„Никога не съм ламтял за постове, нито пък искам да съм водач на листата на всяка цена. Не искам да вкарвам обаче с гласовете дадени за мен някой, заради който после хората ще ми пилят сол на главата. Аз и в очите на Миладинов му казах, че той е най-слабият общински съветник в момента в Рила, а това е един от най-слабите съвети за всички години. С провала си на последните избори Миладинов доказа, че няма качества, така че... Желая успех на БСП, но мисля че повече от двама съветници няма да вкарат”, обясни още Чифлигаров.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети