Взривове изпочупиха офиси на ДСБ и РЗС в столицата

DenNews.bg
19.07.2011
размер на текста:

Пред офиса на ДСБ има повече поражения. Снимка: БГНЕС

Два последователни взрива са изпочупили вратите и стъклата на централните офиси на ДСБ и РЗС в столицата рано тази суртин.
Според директора на СДВР комисар Валери Йорданов около 150 грама е количеството на взривното вещество, което е било заложено пред офиса на РЗС на бул. "Дондуков" 15. Сигналът е получен в 3.58 часа. Сигналът за втория взрив - пред клуб "Илинден" на ДСБ на бул. "Сливница", е получен около 20 минути по-късно.
"Това не е акт, който е насочен да нанесе големи щети или да навреди на хора. По-скоро е за сплашване или за обръщане на внимание", коментира комисар Йорданов, цитиран от news.bg. Пред офиса на ДСБ има счупени повече стъкла и пострадали витрини на магазини, които са били в близост до взрива. „Бомбата пред РЗС е поставена навярно от същата ръка, която постави бомба и пред редакцията на вестник „Галерия“ преди няколко месеца. Това е ръката на безнаказания политически произвол, на готовата на всичко еднолична власт на мутрополитиците от ГЕРБ“, се казва в декларация на РЗС, цитирана от Дарик радио.
„Това е груба провокация срещу демокрацията и сигурността на българските граждани”, заяви за „Фокус” лидерът на РЗС Яне Янев.
"Взривът пред в. "Галерия", за който се вдигна толкова шум и в крайна сметка не бяха разкрити извършителите въпреки ангажиментите лично на премиера Борисов, а "Галерия" спря да пише така, както пишеше преди взрива – остро, критично срещу управляваващата партия ГЕРБ", коментира Янев.
Пред БНР Янев обвърза взривовете с внесения вчера в Народното събрание вот на недоверие срещу правителството.
По-късно от партията дадоха пресконференция, на която кандидат-президентът Атанас Семов заяви, че взривът е можел да убие човек в офиса им и настоя за 24-часова охрана. Според него атентатът идва, след като обяви чрез билбордове, че ще уволни Бойко Борисов.
"Като се замислим, е лесно да се разбере срещу кого са насочени тези взривове. Дали срещу самите офиси или срещу правителството, държавата и народа". Това каза пред TV7 премиерът Бойко Борисов по този повод.
Той обвърза взривовете с предстоящия доклад на Еврокомисията. Борисов направи аналог с взрива пред редакцията на вестник "Галерия" и каза, че правителството ще си поеме негативите от това, че никой не е задържан. Премиерът обяви, че извършителите ще бъдат заловени, рано или късно, но коментира, че "ще стане като "Наглите", ще стане като "Килърите". Ще стоят по арестите, ще се правят на болни".
Премиерът каза още, че някой, който много добре разбира от взривове, следи отблизо политическия живот, но не се ангажира да назове име.
Премиерът Борисов коментира и внесения вот на недоверие. Той подчерта, че докато правителството строи магистрали, зали, естакади, пречиствателни станции, детски градини и метро, някои партии правят интриги. "Ако падне правителството на вота, аз ще съм кандидатът за президент. Да се напънат на вота и да ми направят това добро", заяви още премиерът Бойко Борисов.
Първата официална реакция от централата на ДСБ дойде едва след изказването на премиера, тъй като лидерът на тъмносините Иван Костов е на предизборна обиколка в страната.
„Рязко отхвърляме наглата спекулация на премиера за самоинсценировка”, заяви депутатът от ДСБ и председател на изборния щаб на партията Веселин Методиев. Той припомни, че преди години Иван Костов вече беше обект на сплашване и тогава като главен секретар на МВР Борисов пак заяви, че е самоинсценировка. "Ако изпълнителната власт в следващите 24 часа не даде категоричен отговор за извършителите на тези деяния ето какво ще последва: първо, още веднъж ще стане ясно, че правителството е безсилно в опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на хората, второ – всички политически спекулации на гърба на демокрацията ще са възможни и трето, вотът на недоверие и бъдещият доклад на ЕК неизбежно ще минат под знака на тези взривове", каза Методиев, цитиран от БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети