Сравняват талантлив носорог с Пикасо

DenNews.bg
18.07.2011
размер на текста:

Мечи рисува с устни и с крака. Снимка: dailymail.co.uk

Осиротяло носорогче превърна хобито си да рисува не само в доходоносен бизнес, но и в истинска наслада за окото на естетите. А 3500-колограмовата Мечи се справя толкова добре с рисуването, че някои я сравняват дори с Пикасо.
Мечи живее в зоопарк в Индиана, след като преди три години била намерена да се лута самичка в Непал, след като бракониери убили майка й, пише британският "Дейли мейл", цитиран от vesti.bg.
За да помогнат на сирачето да преодолее стреса от загубата на майка си и да свикне с новия си дом служителите в зоопарка започнали да я насърчават да рисува, без въобще да предполагат, че един ден картините й ще се превърнат в шедьоври.
От екипа, който се грижи за носорога, разказват, че първоначално са й давали парчета банани, моркови и сладки картофи, с които да шари по лист хартия.
След като с времето усвоила умението да трепти с устните си, за да създава изображения, хората заменили храната с бои, в които няма вредни химически съставки.
В момента творбите на Мечи се продават в магазина за подаръци към зоопарка, като парите отиват за поддръжка на градината или за други благотворителни каузи. Някои от произведенията на изкуството вече се разпространяват и в Ботаническата градина в града.
Преди време частна галерия във Венеция подреди изложба на кон-абстракционист. Чоя, кръстен на пустинен кактус, държи четката с устата си и рисува върху платно, закрепено върху триножник.
Изкуството не е чуждо и на орангутана Нонджа. Маймунката обаче се изявява като фотограф-худжоник.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети