Японската армия излиза на война с мухите

dennews.bg
15.07.2011
размер на текста:

Десет отряда, специализирани за борба с мухите и други вредни насекоми, ще бъдат създадени към японските въоръжени сили, обяви на пресконференция в Токио министърът на отбраната Тошими Китадзава, съобщава news.bg.
Причината за предстоящите сражения с насекомите е, че те се размножиха в неимоверни количества сред руините и боклуците, покриващи зоната на масовите разрушения в пострадалите от земетресението и последвалото цунами североизточни части на страната.
За целта започва третирането на огромни площи със специални препарати, а в помощ ще бъде включена и военна техника. Оказва се, че опитът на местните власти да работят с частни компании, се оказва доста несполучлив, обясни още министърът на отбраната.
Десет отряда, всеки от десет войника, от следващата седмица ще започнат да действат в японските североизточни префектури Ивате, Мияги и Фукушима.
В района, поразен от вълните цунами, са се натрупали над 20 млн. тона отломки. Разрушени са предприятия от хранително-вкусовата промишленост, където гният огромно количество непреработена риба и морски продукти.
Това доведе до появата на пълчища от мухи, които не дават покой на хората. Според очевидци на някои места насекомите практически напълно покриват стените на къщите.
В същото време "битовите" мухи са нетипично явление за Япония, която напълно се беше избавила от тях още миналия век.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети