Холандци ще ни правят нов национален стадион

DenNews.bg
13.07.2011
размер на текста:

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков обсъди още една възможност за построяване на нов национален стадион в България. По покана на Соломон Паси в страната ни е главният изпълнителен директор на „Амстердам Арена” Хенк Маркеринк, чиито екип предложи нова идея за построяване на модерно съоръжениея, съобщава gong.bg. В разискването на проекта участва и самия Христо Стоичков, както и съветникът на министъра Валентин Михов, изпълнителният директор на Национална спортна база Петър Божилов, посланикът на Кралство Холандия в София Карл ван Керстен и Соломон Паси.
„Отново имаме добра идея от нашите холандски колеги, решили да ни помогнат за изграждане на нов национален стадион. Това, което те ни предлагат, никъде го няма по света. Техният проект си заслужава вниманието и до края на годината имаме срок да преценим какво да направим”, каза министър Нейков след срещата.
Относно избора на място за строеж Свилен Нейков посочи, че се обмислят две възможности – „Враждебна” и „Божурище”. Стадионът може да бъде изграден за 2 години и половина, а капацитетът му трябва да бъде най-малко 35 хиляди места. При 50 000 места ще са нужни около 100 милиона евро.
Хенк Маркеринк даде за пример стадиона на холандския гранд Аякс. Той е открит през 1996 година, а първоначалният замисъл е бил да бъде част от по-голям план за развитие на целия район и да се превърне във втори градски център. По-късно е взето решение стадионът да бъде самостоятелен проект с независими оператори и така се стига до изграждане на мултифункционално съоръжение с привличане на частни инвеститори. Годишната печалба на „Амстердам Арена” е 7 милиона евро.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети