10 училища в Дупница и селата страдат от липса на деца

Даниела Методиева
13.07.2011
размер на текста:

В 10 училища в Дупница и селата вече осезаемо започва да се усеща липсата на деца. Това става ясно от докладната, внесена от кмета Атанас Янев по искания на директорите на 4 училища в града и 6 в селата Джерман, Самораново, Яхиново, Червен брег и Крайници. На сесия на местния парламент на 14-и юли общинските съветници трябва да вземат решение за оцеляване на паралелки от 1-и до 8-и клас заради спадането на броя на децата под минималния.
Подобни решения за обособяване на маломерни паралелки досега бяха взимани всяка година от общинския съвет в Дупница, но за училищата в селата. За пръв път на сесията на 14-и юли трябва да бъде гласувано и обособяването на маломерни паралелки и в дупнишките училища ОУ „Св. св Кирил и Методий”, ОУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Христаки Павлович” и ОУ „ Неофит Рилски”.
В дупнишкото село Джерман не достигат деца за паралелките от 1-и до 8-и клас. В село Червен брег ще бъде пълна паралелката само на петокласниците, а тези от 3-и и 4-и клас ще са в слята паралелка. В село Бистрица сливат трети с четвърти клас, пети със седми и шести с осми, а в останалите три паралелки от 1-и, 2-и и 7-и клас ще има по 8 и 11 деца. В училищата в селата Самораново, Крайници и Яхиново слети паралелки няма да има, но ще има маломерни паралелки.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети