Хиляди минаха пеша 110 км за 16-та годишнина от клането в Сребреница

DenNews.bg
11.07.2011
размер на текста:

Днес ще бъдат погребани останките на 613 жертви, открити в общи гробове. Снимка: reuters

По повод на 16-та годишнина от зверското клане в Сребреница хиляди хора изминаха пеша 110 км по пътя, който босненските мюсюлмани са извървели бягайки от босненските сръбски сили на генерал Ратко Младич.
Жертвите на геноцида ще бъдат почетени днес, а наред с церемонията ще бъдат погребани останките на 613 жертви, открити в общи гробове, информира БГНЕС.
11-годишно момче, което стана най-малката жертва на клането, беше погребано днес. Най-възрастната жертва беше на 82 години. Днес ще бъде погребано и момиче, което по време на жестокостите било на 20 години. В мемориала вече се намират останките на 4524 жертви на клането, погребани при предишни годишнини.
Ратко Младич, който се укриваше 16 години, и Радован Караджич, бивш политически лидер на босненските сърби, арестуван през 2008 г., са смятани за основните отговорници за клането, което международното правосъдие определя като геноцид.
На 26 май бившият военен лидер на босненските сърби беше арестуван в Сърбия и предаден на Международния наказателен съд за военните престъпления в бивша Югославия, където очаква началото на процеса си за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.
В навечерието на годишнината сръбският президент Борис Тадич заяви, че скърби за жертвите в Сребреница. Той подчерта, че всички, които са извършили военни престъпления, трябва да бъдат хвърлени в затвора, за да бъдат оневинени народите и гражданите на бившите югославски републики да могат да живеят заедно.
Мюсюлманският член на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович заяви от своя страна, че "сръбският народ не е готов да се изправи срещу истината" за клането в Сребреница.
"Сръбският народ не е готов да се изправи срещу истината, защото при тях никога не се стигна до катарзис", заяви.
Около 8000 мъже и младежи от босненските мюсюлмани са били убити на 11 юли 1995, в края на гражданската война, продължила от 1992 до 1995. Това е най-тежкото клане в Европа от края на Втората световна война.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети