Милен Попов напуснал „Атака” заради формиращи се роднински кланове, които уредили предизборния мач

Методи Стойнев: Беше силно афектиран от това, че избраха мен за кандидат-кмет, явно е искал той да бъде

Даниела Методиева
11.07.2011
размер на текста:

Милен Попов

До разкола в местната структура на „Атака” в Дупница се стигнало заради оформящи се роднински кланове в листата за общински съветници, които са обградили лидера Методи Стойнев с ласкателства. Точно това на пресконференция днес бе посочено от заместник-председателя на партията Милен Попов като причина да подаде снощи в 19 часа заявлението си за напускане на редиците на партията след провелото се в събота събрание за избор на кандидат-кмет за Дупница и подреждането на листата за общински съветници. Тези хора участвали в листата за съветници заради „благинките и келепира” и именно те скалъпили гласуването, което осигурило на Методи Стойнев успешното издигане на кандидатурата му за кмет на Дупница. На това предварително уговорено и спазарено гласуване Милен Попов се натъкнал случайно вечерта преди събранието, когато в офиса на „Атака” чул разговор, от който му станало ясно, че трябва да играе ролята на фигурант в предварително уреден мач. Тези хора казали на Методи Стойнев, че ще дойдат на събранието в събота, за да подкрепят именно него.

Методи Стойнев


И все пак, аз реших да играя, въпреки, че ми беше ясно, че мачът предварително е уреден. Вече бях събрал и достатъчно информация, че членове на партията, които симпатизират на мен, не са били поканени от Методи Стойнев за събранието. Това обяснява и присъствието на едва половината от хората, които трябваше да гласуват и дойдоха едва 30. Резултатът от гласуването бе достатъчно красноречив, че всичко е уредено, след като при гласуването бяха преброени 34 бюлетини, от които 27 в полза на Стойнев и 7 за мен. Може би някой е пуснал два пъти за по-сигурно. Аз възразих и ги помолих да преценят дали ми имат доверие. Защото при такава огромна разлика е ясно, че всичко е уредено предварително и аз нямам моралното право да участвам в тази листа. Като разбраха, че напускам, част от хората заявиха намерение дори да подпишат декларация, че ме уважават, но аз вече бях взел своето решение”, обясни на пресконференцията днес Милен Попов. Той допълни, че заради протичащите процеси в партията в Дупница, които наблюдавал отдавна, е уведомил още преди 2 месеца централата в София. Според Попов Стойнев е бил веднага бламиран от хората около него, защото при обсъждането на вариант за коалиционно споразумение те били категорично против. И като причина посочили факта, че трябва да делят първите места в листата с партньорите си.
На пресконференцията днес Милен Попов обеща до седмица да обяви от коя дясна партия или коалиция ще се кандитарита за кмет и кои ще са общинските съветници в листата му.
Напускането на Милен Попов за лидера и кандидат-кмет на Атака Методи Стойнев се оказало изненада. Това решение на своя съратник Стойнев си обясни с афектното му състояние, в което изпаднал, когато разбрал резултатите от гласуването. То било продиктувано от факта, че той искал да бъде канидатът за кмет на Дупница от партия „Атака”. Стигнало се до там, че Попов започнал да обижда хората, като обявил, че едва ли не са малоумни и в деменция.
„Въпреки това изказване, всички в залата казаха, че го уважават и ценят Милен ни обвини, че има манипулация при гласуването. Въпреки, че беше бе взето решение то да бъде тайно. Едно такова разделение няма да даде добър резултат за нас на изборите, явно Милен отдавна е решил да направи тази стъпка, след като е решил да се кандидатира. Явно е, че дълго време в себе си е таял тези емоции”, смята Методи Стойнев. „Политиката не е мръсна работа, има мръсни хора”, заключи още лидерът на Атака и кандидат за кмет на Дупница.
И двамата общински съветници, които доскоро бяха неотлъчно заедно, сега се чувстват огорчени един от друг. Въпеки, че са си обещали да не говорят нищо лошо, днес все пак споделиха и огорчението си. Милен Попов се чувства използван през всичките тези 4 години, защото бе по-активен и на сесии на местния парламент и при оформяне на позициите на местната структура на партията по важни въпроси. На всички пресконференции през повечето време в качеството си на юрист именно той даваше по-обстойни обяснения във връзка с докладни, предлагани от кмета и председателя на общинския съвет. Въпреки това, в последните броеве на партийния вестник на Атака му направило впечатление, че негови думи се приписват на Методи Стойнев, и това не било случайно.
Стойнев от своя страна е огорчен от факта, че именно той е въвел Милен Попов в политиката и му е дал поле за изява.
 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети