Български журналист е задържан в Беларус

dennews.bg
01.07.2011
размер на текста:

Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров, който е пребивавал в Беларус с туристическа виза, е бил задържан при проверка от беларуската милиция.
Установено е било, че той няма документи за самоличност, които твърди, че е загубил, предаде БТА.
От МВнР не са имали предварителна информация за пребиваването на Кенаров в Беларус.
Кризисният център веднага е започнал да работи по случая вчера. Ръководителят на центъра е във връзка с майката на Кенаров, която първоначално е предоставила информацията, посочиха от ведомството.
Временно управляващият мисията ни в Минск, след като е научил за случая, се е свързал веднага с местното управление на милицията в град Можир и е предприел необходимите и обичайни в такава ситуация стъпки - изпратил е нота до външното и до вътрешното министерства, разговарял е по телефона със задържания български гражданин, който е казал, че се чувства добре и че си е загубил документите за самоличност.
Българският дипломат е говорил и с ръководителя на управлението на милицията, който му е обяснил, че съгласно местните закони при липса на документ за самоличност човек може да бъде задържан до 48 часа, до изясняване на подробности.
Мярката изтича днес следобед и от външното ни министерство се надяват Кенаров да бъде освободен.
След това той трябва да отиде до българското посолство в Минск, където да му бъде издаден временен документ - пасаван, с който може да напусне Беларус.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети