Прокурор твърди: Кадафи е издавал заповеди за изнасилване на жени

dennews.bg
09.06.2011
размер на текста:

Либийският лидер Муамар Кадафи е издавал заповеди на своите войници за изнасилване на стотици жени като мярка в борбата с въстаниците. Това обяви главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено-Окампо в реч пред ООН, цитиран от dnes.bg.
По думите на главния прокурор на Международния наказателен съд в момента тече проверка по сигнали, че че верни на Кадафи хора от службите за сигурност специално са получавали препарати за повишаване на половото влечение като Виагра например.
Тъй като това било нов метод от страна на Кадафи, обвинителите първоначално имали съмнения в достоверността на информацията, признава в изказването си прокурорът.
Сега обаче практически сме убедени, че с помощта на изнасилванията той е решил да накаже отказващото да се подчинява население“, каза Морено-Окампо.

Либийските власти досега изобщо не са коментирали тези обвинения.

През март либийката Иман Обейди нахлу в хотел в Триполи, в който бяха отседнали чужди журналисти и заяви, че е била изнасилена от военни от верни на Кадафи части. В момента жената се намира в център за бежанци в Румъния.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети