Обвинените за убийството на Чората полицаи окончателно оправдани

DenNews.bg
09.06.2011
размер на текста:

Решението на съда не подлежи на обжалване. Снимка: news.bg

Петимата полицаи, обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората в Благоевград, бяха окончателно оправдани от Върховния касационен съд. Днешното решение сложи край на 4-годишната съдебна сага с главни герои-бившият началник на РЗБОП – Благоевград Мирослав Писов и подчинените му Иво Иванов, Борис Механджийски, както и редовите сержанти Янко Граховски и Георги Калинков. Първата присъда за смъртта на Чората от 2007 г. на Софийски военен съд беше общо 91 г. затор за петимата за умишленото умъртвяване на Чората с особена жестокост, припомня dnevnik.bg.
Димитров почина при арест по време на акция "Респект", в Благоевград на 10 ноември 2005 г.
В обявеното днес решение ВКС констатира, че по делото е допуснато неотстранимо съществено процесуално нарушение, касаещо правата на подсъдимите, което може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване.
В решението на ВКС пише още, че Ангел Димитров е има редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност". Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.
Решението на ВКС е подписано с особено мнение от единия от тримата съдии. Пламен Томов изтъква, че не споделя присъдата в редица отношения и смята, че делото трябва да се върне на Военно – апелативния съд за ново разглеждане.
Решението на ВКС е окончателно. Върховните магистрати отхвърлиха и гражданските искове, информира БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети