Започва приемът в частния спортен колеж в Дупница

Вече са факт и първите държавни изпити на студенти от Италия и България, юнската сесия се мести за септември

Даниела Методиева
09.06.2011
размер на текста:

Приемът на студенти в частния спортен колеж в Дупница стартира от 1-и юли. Заявката засега е за 70 места за редовна и задочна форма на обучение, но ако се появят повече желаещи, те няма да бъдат връщани. Кандидатстването ще става само с диплом за завършено средно образование. Това стана ясно на пресконференция днес, която дадоха директорът на колежа Петя Арбова, кметът на Дупница Атанас Янев и председателят на Общинския съвет Явор Тодоров.
Вече е факт провеждането на и първите държавни изпити в Дупница на студенти от колежа, който съществува от 2005-а година. Досега се помещаваше в сградата на ВТУ „Тодор Кабелшков” в София, а със заповед на министъра на образованието от 2010-а година седалището вече е в Дупница, след като общината отстъпи третия етаж на сградата на бившия Учителснки колеж. Държавните изпити са се провели за студенти, които са изостанали от предишни години, обясни Петя Арбова. На теория и практика на 7-и и 8-и юни са се явили 8 италианци и 1 българин. След като работите им бъдат проверени, ще бъдат изготвени и връчени дипломите им.
Още 20 студенти от юнската сесия ще се явят на държавни изпити по специалностите спортно-туристическа дейност и спортен масаж вече в новата сграда на колежа в Дупница, но през есента, обясни Петя Арбова.
В Министерство на образованието вече са представени учебните планове и програми за новата учебна 2011/2012-а година, които трябва да бъдат одобрени, за да влязат в сила.
За специалните предмети ще бъдат привлечени хабилитирани преподаватели, но има и възможност да бъдат наети на работа и специалисти от Дупница.
Според Петя Арбова със започване на работа на частния спортен колеж в Дупница в града ще се задържат спортистите от местните школи. Така те ще продължат да се състезават а не както е досега, след кандидатстване в други градове да преустановяват своята спортна кариера. Друго предимство, което бе изтъкнато от председателя на общинския съвет Явор Тодоров, е договорът с Нов Български Университет и частния спортен колеж в Дупница, по силата на който завършилите студенти ще могат да продължат своето образование нагоре без изпити.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети