Въведоха вечерен час за котките в Сидни

dennews.bg
08.06.2011
размер на текста:

Вечерен час за котките в няколко предградия на австралийският град Сидни бе въведен по разпореждане на местната управа, съобщава Ройтерс, цитирана от vesti.bg
Решението e взето, след като във вътрешната западна част на Сидни в района Лейхарт синът на заместник-кмета Мишел Макензи е спасил опосум и малкото й когато били нападнати от котка.
Освен въвеждането на вечерен час, вече са одобрени и планове за създаване на колония от вид опосум, който е много по-малък по размер, за да могат да имат най-добрите шансове за оцеляване.
За последната една година са регистрирани 564 нападения на котки срещу тези животинчета, а за последните пет - общо 16 775.
"Не коства нищо да помолим хората да си държат котките у дома,
ако с това ще защитим дивия животински свят на страната ни", смята Макензи.
Ще бъдат проведени и редица обучителни програми, които имат за цел да бъдат информирани гражданите защо не трябва да пускат нощем домашните си любимци навън.
"Собствениците на котки всъщност не са виновни за това какво причиняват любимците им на дивия свят, защото не знаят. Истината обаче е, че в природата на тези животни винаги ще бъде да ловуват. Те са по-опасни в това отношение дори от кучетата. Кучетата също нанасят невъобразими щети, но не чак такива, най-малкото защото не могат да се катерят по дърветата", каза още Макензи.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети