Канелата-тайното оръжие срещу Алцхаймер

dennews.bg
30.06.2011
размер на текста:

Канелата може да се окаже "Свещеният Граал" в борбата срещу болестта на Алцхаймер, съобщи "Дейли експрес", цитиран от dnes.bg
Учени от университета на Тел Авив са стигнали до извода, че канелата освен като подправка за различни ястия, може дапослужи и като лекарство за забавяне и дори спиране на развитието на този вид заболяване.
Своите твърдения учените са подплатили и с резултати от проведени от тях експерименти. Те са давали на мишки и плодови мушици екстракт от канела, наречен CEppt. При тях са били предизвикани симптоми на болестта на Алцхаймер. След четири месеца при всички тях е установено възстановяване на мозъчните функции и продължителността на живота.
Изследователите считат че екстрактът от кора на канела разрушава токсичните амилоидни плаки, които от своя страна причиняват смъртта на невроните.
Оказва се, че Библията е вдъхновила експертите да проведат въпросните изследвания, след като прочели, че древни свещеници са я използвали в мехлем за предпазване от инфекции при ритуални жертвоприношения.
"Резултатите от изследването са обнадеждаващи, но при мишки и плодови мушици. Не знаем обаче какъв ще бъде ефектът при хората, за това не трябва да бързаме да се запасяваме с понички с канела. Количеството, което би имало ефект при човека, трябва да бъде много по-голямо от използваното във всекидневното хранене", казва д-р Мери Дженсън от британската организация Alzheimer's Research UK.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети