Решено. Рилският манастир пести 23 000 лв. от такса „смет”

Десислава Панайотова-Янкова
03.06.2011
размер на текста:

Игументът на Рилския манастир дядо Евлогий получи чаканото разрешение администрацията на обителта сама да се грижи за сметопочистването и сметоизвозването от манастирските земи и имоти, като спести плащането на годишна такса „смет” към хазната на община Рила.
На последната си сесия Общински съвет в планинския град взе решение да освободи Светата обител от три от компонентите на такса „смет”, а именно за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране. Манаситирът ще продължи да плаща за поддържане на обществените площи, но ще си спести около 23 000 лв. такса само за тази година по трите компонента.
По силата на ОбС-решението и след влизането му в сила от средата на този месец, боклукът на манастира ще бъде депониран на сметището в Рила, но не срещу такса, а в зависимост от извозените количества смет. За определянето на цените предтсоят разговори, както и поставянето на кантар за засичането на количествата на самото депо.
До решението се стигна след намесата на заместник-областния управител на Кюстендилско Даниела Годинова, която събра на помирителна среща двете страни след избухването на скандал, за това кой и как да използва подарения от парламентарния шеф Цецка Цачева камион за смет.
Към издействания от кмета на Рила Георги Кабзималски камион, с когото трябваше да се облекчи сметоизвозването в цялата община, претенции изяви и игуменът. След спречкване с писма и отговори игуменът задържа камиона, а юристите му изготвиха искане обителта да бъде освободена от такса „смет” и сама да събира и извозва боклука, за да спести плащания към общината. След първоначалният отказ на община Рила манаситира поиска разрешение и от ОбС-Кочериново за това извозвания с новия камион боклук да бъде депониран на тамошното сметище.
В чест на помирението между община и манастир сега игуменът дори предложил да поеме сметоизвозването и от Кирилова поляна, посочи зам.-областният управител Даниела Годинова.
На последното заседание на ОбС-Рила беше взето решение и за напускане на сдружение „Струма”, което имаше за цел изграждането на регионално депо за нуждите на 11 общини от Югозапада на територията на Кочериново. Съветниците в Рила дадоха съгласие общината да се включи в новото сдружение „Благоевград” и проекта за изграждане на депо в село Бучино.
Както писахме в сдружение „Благоевград” влизат Рила, Кочериново, Бобошево, Благоевград и Симитли. Другите шест общини от „Струма” са в новото сдружение с център Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети