България може да е проблем за сигурността на еврото, призна Цветанов

DenNews.bg
03.06.2011
размер на текста:

Цветан Цветанов Снимка: denne

България може да се превърне в проблем за финансовата сигурност на еврото, призна вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него това е възможно, въпреки МВР акциите срещу фалшификаторите на европейската валута, информира БТА. Цветанов призова да се знаят имената на съдиите, които постановяват условни присъди по обвиненията за фалшифициране на пари.
"Всичко това води до необоснован разход на данъкоплатеца за задържания на едни и същи лица в кратки срокове. Обществото трябва да знае "кой съдия е ударил с чукчето". Няма как да обясним, че България може да е оазис и меката на фалшивите пари", посочи Цветан Цветанов.
Според него в страната ни има двоен стандарт при вземане на решения.
"Винаги съм разглеждал съдебната система като естествен партньор, но ако няма адекватна политика, която съответства на нанесената щета, то това ще се приема като скрито толериране на извършителите от институциите", коментира вътрешният министърът. Вътрешният министър даде пример със случая с фалшивите евро, печатани в село Долно Сахране, които по експертизата на Европол, са били засечени в 24 държави в ЕС през последните 4-5 години. При спецоперация на МВР в края на миналата година групата, печатала банкнотите-менте беше разбита.
Заради успеха на спецоперацията у нас пристигна и директорът на Европол Робърт Уейнрайт. По-късно обаче задържаните бяха осъдени на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети