Младич търси съчувствие на болник от Трибунала в Хага

DenNews.bg
03.06.2011
размер на текста:

"Аз съм Ратко Младич", каза в началото на заседанието днес обвиняемият генерал. Снимка: reuters

Обвиненият в геноцид генерал Ратко Младич, известен като Балканския касапин, потърси съчувствие на болник от Трибунала в Хага на първото заседание на делото срещу него, което се проведе днес, информира БГНЕС. След 16 г. успешно укриване от международното правосъдие, обвиненият за клането на над 8000 невинни в Сребреница, някога бликашият от сила генерал днес се яви в съда едва крепящ се на краката си.
„Аз съм много тежко болен човек и ми е необходимо малко по-дълго време, за да обмисля всичко, което бе прочетено. Бъдете търпеливи. Аз съм в такова състояние и преминах през голям стрес”, каза бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич, след като му бяха прочетени първите точки от обвинението.
Младич потвърди, че е получил обвинението, но не е успял да прочете всичко, защото за това ще са му нужни повече от два месеца.
На въпроса дали е в състояние да следи заседанието на езика, който разбира, Младич бавно отговори, че разбира майчиния си сръбски език, че разбира македонски език, но останалите езици не ги разбира.
Преди началото на заседанието секретарят на Трибунала в Хага Джон Хокинг каза, че няма данни здравословното състояние на Ратко Младич да попречи за провеждането на процес.
Младич бе арестуван в Сърбия на 26 май, след като в продължение на 16 години се укриваше от Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Днешната процедура предвижда той да отговори на съдията признава ли се или не за виновен по повдигнатите му обвинения за преследване, изтребване и убийство, депортация и престъпления срещу човечеството, незаконно упражняван терор над цивилни и вземане на заложници по време на войната в Босна през 1992-1995 г., съобщава още БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети