„Юлен” заграбило защитени зони на Пирин за ски пистите

DenNews.bg
29.06.2011
размер на текста:

Нона Караджова

Дружеството, което управялва ски зоната в Банско „Юлен” е увеличило площта, която има право да ползва, съобщи днес екологичният министър Нона Караджова, информира БГНЕС.
След замервания се е оказало, че площта, която по концесионен договор е 99. 55 хектара, е увеличена с още 64.789 хектара. Така дружеството е нарушило концесионния договор. Според Караджова обаче договорът е много объркан и за сега не е ясно дали в него има клаузи, на базата на които държавата да санкционира по някакъв начин концесионера, заграбил незаконно защитени територии от ПП "Пирин".
"Към момента Законът за концесиите не позволява никакви промени във вече сключени концесионни договори. При тази ситуация сме изправени пред няколко решения. Ако прекратим концесионния договор, това означава, че ски зоната в Банско в близките 5-6 години ще бъде затворена т. е погребваме Банско. Ако се намали концесионната площ, това означава събаряне на лифтове и намаляване на площите на ски пистите, което също е абсолютно неприемливо и от гледна точка на министъра на спорта Свилен Нейков и министъра на икономиката и туризма Трайчо Трайков. Поради тази причина на оперативно заседание на Министерски съвет се реши да се предложат текстове в Закона за концесиите", обясни Караджова, цитирана от БГНЕС.
Вероятно промените в Закона за концесиите ще бъдат с цел да се позволят промени в концесионните договори. Така държавата ще се опита да промени договора с "Юлен". Въпреки че в сега действащия концесионен закон съществува член 70, според който концесионният договор може да се изменя или допълва, когато има възникнала опасност за околната среда и за защитените територии, зони и обекти, Караджова обясни, че промени в договора не могат да се правят.
Нарушението е установено благодарение на сигнали, както от ЮНЕСКО, така и от неправителствени български организации.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети