Българската демокрация крачка назад

DenNews.bg
28.06.2011
размер на текста:

През 2010 г. българската демокрация е направила крачка назад.
Това се казва в доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", озаглавен "Страни в преход", който описва ситуацията в страните от бившия комунистически лагер, информира vesti.bg.
Частта за България е изготвена от Георги Ганев и Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.
Според оценките в доклада по критерия "национално демократично управление" ситуацията у нас се е влошила. От 3,25 през миналата година, индексът по този критерий е променен на 3,50, като максималната позитивна оценка е 1.
Основна причина за това е прекаленото политизиране на президентската институция, както и скандалите, в които се забъркват представители на властта.
Споменава се създаването на движението АБВ от президента Георги Първанов, което според авторите е в противоречие с конституцията, както и силното напрежение между държавния глава и правителството на ГЕРБ.
Като друг проблем пред българската демокрация е посочена непрозрачността в собствеността на медиите.
В доклада са описани и опитите на правителството да реформира съдебната система, както и да стигне до краткосрочни резултати (осъдителни присъди) в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Според авторите е доста вероятно някои от прокараните от правителството съдебни реформи, като създаването на специализирани съдилища и промените в правомощията на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, да бъдат спрени от Конституционния съд.
Според авторите на анализа най-сериозното предизвикателство за България през 2010 г. е била икономическата криза.
През годината страната успешно започна да излиза от рецесията, без увеличаване на данъците и без значителни съкращения на служители в публичния сектор, пише още в доклада.
През 2012 г. България ще продължи да се възстановява от кризата, а влизането в Шенген ще бъде отложено поне за втората половина на годината, пишат авторите.
Според тях ако влизането в Шенген се забави много, това ще бъде възприето от електората като провал на правителството.
Докладът прогнозира още, че доверието в кабинета "Борисов" може да бъде подкопано и ако догодина няма повече осъдителни присъди за корупция и организирана престъпност.
Друг голям тест за властта ще бъдат президентските избори, които ще покажат дали България ще има модел на политически неутрална президентска институция, или следващият държавен глава ще бъде замесен в политически схватки, информира още vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети