270 лв. минимална заплата от септември обеща Дянков

dennews.bg
23.06.2011
размер на текста:

270 лева да стане минималната работна заплата от 1-и септември обеща финансовият министър Симеон Дянков след след заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество, съобщи news.bg.
Страните са имали различни предложения по време на обсъжданията. Съвсем очаквано работодателите са изразили становище повишението да се не случва изобщо или в най-добрия случай това да стане едва догодина. Всички работодателски организации - с изключение на КРИБ, са гласували против вдигането на заплатата.
Синдикатите от своя страна са настоявали повишаването да стане веднага. Компромисният вариант за септември е бил предложен от финансовия министър. Дянков уточни, че това решение на Тристранния съвет ще бъде разгледано на следващото заседание на правителството.
Що се отнася до пенсиите, президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази недоволство за вдигане само на вдовишките, като подчерта, че синдикатите настояват за еднократно увеличение на всички пенсии. Той поясни, че КНСБ искат от 1-и януари следващата година минималната работна заплата да стане 290 лв.
От Българската стопанска камара са потвърдили позицията си, че за увеличение на минималната заплата може да се говори от 1 януари 2012 година, като преговорите трябва да се водят в рамките на бюджетната процедура за следващата година, а не в средата на годината, при липса на ясни и пълни разчети.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети