Централен квартал в Дупница скочи срещу ресторант на общински съветник

Хората кръстиха павилион „Радецки”, пуснал котва на улица „Дунав"

Даниела Методиева
23.06.2011
размер на текста:

От години хората проявяват толерантност, но презастрояването и унищожаването на инфраструктурата им дойде в повече. Снимки: dennews.bg

Живеещите на няколко централни улици в Дупница скочиха срещу ресторанта на общинския съветник от бизнес листата и собственик на частната болница в града Ени Лефтеров. Разширяването на ресторант „Рилски езера”, което тече в момента, съвпадна и с отнемането на единственото кътче за отдих на квартала, където вече е монтиран талашитен павилион. Двете последни предизвикателства към търпението на хората на улиците „Дунав”, „Раковски” и „Св. Иван Рилски” ги принудиха да сигнализират не само общината, но и РДНСК, полиция и РЗИ.
Жалбите им все още чакат отговор, но въпреки напрежението в квартала, строителните работи и на двата обекта продължават.


И до започването на разширяването на ресторанта, хората многократно са търсили съдействие през годините за прекратяване на шума от живата музика и купоните до късните часове на деня и други негативи, но козирката се оказа черешката на тортата.
„От години сме принудени да търпим музика до 2-3 часа през нощта. И то не музика, а пиянски викове и чалга. Дворовете ни са превърнати в паркинги и тоалетни. Асфалтът беше разбит и вече не смеем да пускаме децата и внуците ни да си играят. За да влизат бусовете и линейките, които зареждат храна за Спешния център и болницата от ресторанта, беше разбит и прага на двора, който поне малко от малко спираше нахлуването на външни коли, убиваше скоростта и бяхме спокойни за децата си. Миризмата от кухнята се разнася, въпреки че преди време беше поставена тръба за вентилация. Сега по тази тръба се стича мазнотия и не може да отваряме порозорците си, да простираме на терасите, защото вонята е нетърпима. Когато минаваме отдолу се случва да ни пръска мазнина”, обяснява Жана Коларова.

 Заради новия навес на ресторант "Рилски езера" са зазидани прозорците на 5 мазета. Хората от блока не са дали съгласието си за изграждането му.


Двете кооперации разположени над самия ресторант, са най-засегнати, но всъщност потърпевши има и на съседната улица „Дунав”.
„Нашата канализация е правена за жилищен блок, а не за ресторант. През годините многократно сами сме викали и заплащали прочистването й. И ето така пенсионерите заделяха пари, за да чистят канализацията на бизнесмена. След това собственикът реши да се включи в канализацията на „Дунав” и сега проблеми има и при нас и при тях”, добавя и Юлия Тръпкова.
Улицата и част от двора все още си стоят разбити от разкопаването за изграждането на новата връзка, но това е най-малкия проблем, защото при дъжд в мазетата на три от къщите на „Дунав” извират вода и фекалии.
При почистването на канализацията на блока над ресторанта, са вадени дори бутилки от алкохол, парцали и кофи с мазнотии.
Изграждането на новото уширение на ресторанта според хората е напълно незаконно. Първо защото по закон собственикът трябва да получи разрешението на съседите си, за да предприеме строежа. Такова разрешение е било поискано, но хората не са дали съгласието си. Въпреки това строежът вече върви под пълна пара. Заради него беше разбита и част от инфраструктурата на самата улица „Св. Иван Рилски” и по точно няколко циментови саксии със зеленина.
След като проверили на място в общината, хората се уверили, че нито новата козирка, нито новият павилион фигурират в плана на града, нито пък имало проекти за тях.
„Трябва да се намеси и пожарната, защото в момента прозорците на пет мазета са затворени от собственика на ресторанта и вътре се образува конденз, няма вентилация и има опасност въглищата да се самозапалят. Сложени са някакви тръби, но те не осигуряват достатъчно проветрение”, обясняват още хората от блока.
Те искат намесата и на шефа на Регионалния здравен център в Кюстендил д-р Христо Кознички, заради наличието на хлебарки и съмнителното качество на вентилационната система.
 

 Тази тръба би трябвало да отвежда миризмите от кухнята. Миризма обаче се разнася, а мазнотиите се събират в кофа. Когато се препълни обаче пръска минаващите.

„Та в този ресторант се готви и за частната болница, а щом в домовете ни идват хлебарки, за каква хигиена говорим. Остатъците от манджите и мазнините се хвърлят направо в канализацията и за това имаме проблеми. А наглостта стига до там, че вместо през лятото да се включват климатиците, персоналът отваря прозорците и вратите, и музиката кънти сякаш оркестърът ни свири в домовете”, обясняват още потърпевшите.
При подаването на сигнали до полицията за шум далече след разрешените от общинската наредба часове, полиция и община си прехвърляли топката. Затова й жалбата на дупничани беше депозирана и до началника на РПУ-Дупница Борислав Динев. За последния случай от нощта на 17 срещу 18 юни, когато са подадени няколко сигала до полицията от там обяснили, че кметът е рарешил купонът да продължи до по-късно.
Днес обаче Атанас Янев каза, че специално за шума хората трябва да търсят съдействие от РПУ, защото в целия си мандат бил издал едва 4-5 разрешителни са продължаване на работното време до 24 часа. Последното празненство обаче продължило до след 1 часа и едва след молба от потърпевшите и по настояване на полицията са били затворени само прозорците, за да се изолира музиката и виковете.

 Емилия Крантова показва къде новия павилион застъпва пожарния кран.


„Никой не иска да взима бизнеса на тези хора, но да си направят инвестиции за изолация на шума, за канализация, за хигиенните условия. Децата ни пораснаха в страх да не се бутнат в някой пиян докато пикае по двора, пръскаме срещу хлебарки, плащаме за отпушването на канализацията, търпим музиката. Даже и балконите си мием с парцал, а не с вода, цветята поливаме внимателно и нощем за да не пречим на ресторанта и другите заведения. Но срещу това получаваме само повече поводи за стрес в собствените си домове, а сега внучетата ни не могат да идват на гости”, казват още хората. В подписка събрана само за няколко часа са се включили 59 човека от квартала, но казват, че ако трябва ще съберат и повече.
Другият проблем е поставеният и набързо през почивните дни павилион на единственото място за отдих в квартала-уширение на тротоара на мястото където се засичат улиците „Св. Иван Рилски” и „Дунав”.
Пейките там вече са изрязани, отстранено е и дърво. Хората настояват павилиона да бъде премахнат, защото загрозява, спира достъпа до рампата за детски колички, велосипеди и хора с увреждания.
На всичко отгоре постройката застъпва противопожарен хидрантен кран, а отстоянието й от съседните тераси е такова, че има опасност да улесни крадците.
„Трябва да има по три метра от двете страни отстояние, а къде го тук? Нали крадци ще почнат да ни разбиват терасите. Ние като собственици имаме права и не е редно всяка плочка в града да се превръща в павилион, и то грозен. ГУМ и Евробазара стоят празни. Там да ги настанят тези търговци”, обяснява и Кънчо Страшимиров.
 

 Единствените пейки в квартала за почивка и раздумка вече са премахнати.

На разговор с кмета Атанас Янев хората получили отговор, че въпросното място е търговска площ. Днес пред медиите градоначалникът обясни, че няма намерение да премести павилиона, защото това било решено от Общински съвет. Янев не знае кой е собственик на павилиона, а на въпроса защо лишава хората от единственото място за почивка и срещи в квартала, забързан за столицата той отговори „че това не е единственото място за отдих”, най-вероятно визирайки реконструираните градска градина и парк „Рила”.

Той обясни още, че не павилионът ще бъде преместен, а пожарния кран, който е блокиран точно през средата. По данни на общината единственото нарушение в случая на будката е, че собственикът е получил разрешение да заеме 15 кв. м, а се е разположил на повече.
„Никаква търговска площ не е това, а площ за обществено ползване. Извинението на кмета беше, че тук имаше будка за вестници, но по план тя не беше на това място, а от долната страна. Една нощ група пияни обаче я добутаха до тук, за да направят място за масите на друго заведение. А и какви са размерите на будка за вестници и какви на тази конструкция, в която трябвало да има даже тоалетна. Та къде ще излизат тръбите?!”, пита и Васил Янев.
Новината пък, че новата будка ще бъде плод и зеленчук изправя на нокти още повече хората.
„Не стига, че на „Дунав” има само един контейнер, който се пълни с боклук само за часове, защото го ползват и ресторанта и магазини и други заведения, ами сега ще хвърлят и прокисналите домати и плодове”, казва и Йорданка Войнова.
„Надяваме се, че с този случай няма да затвърдим името на Дупница като „първия частен град” казват в жалбата си до РДНСК потърпевшите. А в жалбата до кмета питат в случая формулата „някой добре да печели за сметка на общия интерес ли играе”.

 Рампата за инвалиди, велосипеди и детски колички реално не може да се използва вече.


Повечето от потърпевшите са стари граждани и наследници на собствениците на разрушените по време на комунизма къщи, магазини и фабрики в центъра. Затова и се ядосват на това, че търговци и бизнесмени бавно, но сигурно превземат обществените пространства и превръщат домовете им в непродаваеми. „Най-после може и терасите и апартаментите да ни вземат, ако нещо им потрябват”, къде на шега, къде на сериозно казва Юлия. Кънчо Страшимиров обаче демоснтрира чувство за хумор: „Ще кръстим новата барака „Радецки”, защото плува по улица „Дунав”.
За семействата от квартала няма друг приемлив вариант освен премахването на павилиона и уширението на ресторанта и всички проблеми посочени от тях. За това те очакват и Районна прокуратура-Дупница да се семосезира.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети