Новата шефка на СГС с четири гафа по делото „Софийски имоти”

DenNews.bg
22.06.2011
размер на текста:

Владимира Янева Снимка: bTV

Инспекторатът към ВСС откри четири нарушения, които новоизбраният председател на Софийския градски съд Владимира Янева е допуснала по делото "Софийски имоти".
Първото нарушение е допуснато още при образуването на делото. Инспекторатът е установил, че Янева е получила обвинителния акт за неизгодни сделки срещу бившия шеф на общинското дружество Тошко Добрев и още 13 подсъдими на 22 юли 2010 г. Едва на 20 декември тя се произнася, че делото трябва да бъде прекратено. "Делото е било при съдията близо 5 месеца от образуването му, следователно 3 месеца след изтичане на законоустановения срок", констатира инспекторатът, информира dnevnik.bg.
Прави впечатление и периодът между датата на разпореждането на съдията за прекратяването – 20 декември, и изготвянето на съобщенията за него – последното е получено в прокуратурата чак през април 2011 г.
"За връчването на съобщение са били необходими 45 дни, независимо, че адресът е бил на територията на София, а при оформянето на призовката не са отразени причините за този продължителен период", пишат още инспекторите.
Делото е било изпратено в Софийския апелативен съд на 1 април. Това става, след като прокуратурата още на 14 февруари оспорва прекратяването на процеса за злоупотреби в "Софийски имоти". По закон трябва да се изчака да изтече срокът за обжалване за всички страни в процеса, за да се изпрати делото на горната инстанция. Този срок е изтекъл на 22 март, но вместо тогава делото само да бъде свалено един етаж по-надолу в Съдебната палата в София, това става 7 дни по-късно.
Последното, четвърто нарушение на закона при воденото от Янева дело е, че до ден днешен процесът срещу Тошко Добрев не е насрочен. Янева е задължена да направи това до два месеца, след като получи папките по случая от апелативния съд. Тези два месеца изтекоха на 12 юни.
В заключенията от проверката инспекторите не дават предложение за наказание на шефа на градския съд. С внасянето на доклада им във Висшия съдебен съвет обаче това може да стане.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети