Италия иска пауза за войната в Либия

DenNews.bg
22.06.2011
размер на текста:

Само два дни след като председателят на Арабската лига Амр Муса поиска спиране на военните действия в Либия за оказване на хуманитарна помощ, същото направи и Италия. Призивът към НАТО дойде от външния министър Франко Фратини, съобщи Би Би Си, цитирана от dnevnik.bg. Фратини изтъкна, че алиансът трябва да предостави данни за резултатите от бомбардировките, както и за грешките при определяне на целите. В неделя удар на коалиционните сили по погрешка удари жилищен квартал в Триполи, при което загинаха няколко цивилни граждани. НАТО призна за грешката си.
При изявление пред долната камара на парламента Фратини призова към "незабавно хуманитарно прекратяване на военните действия", за да може да бъде изграден въздушен коридор.
"Когато виждам, че загиват деца, е нормално да имам опасения. Затова предупредих за риска от цивилни жертви", казава и Муса в интервю за британския в. "Гардиън", като допълни, че военна кампания сама по себе си не би била успешна. Според Муса е необходимо прекратяване на огъня, контролирано от международната общност, последвано от преходен период, "за да се достигне споразумение за бъдещето на Либия".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети