Синдикатите в ЧЕЗ готови да оставят Западна България на тъмно

DenNews.bg
22.06.2011
размер на текста:

Синдикатите в електроразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ са готови да оставят на тъмно абонатите си. Това е едната от заплахите във връзка с обсъжданата в редиците на служителите стачка. Според председателя на КНСБ в ЧЕЗ Станислав Любомирски стачка вече се обсъжда, защото „държавата не желае да се държи пазарно", информира news.bg.
Напрежението в дружеството се повишило, след като снощи е обявено решението на работодателя да бъдат съкратени от 1 септември 212 висококвалифицирани техници по поддръжката.
Според Любомирски държавният регулатор не дава възможност за инвестиции.
По отношение шефа на ДКЕВР той заяви, че Ангел Семерджиев "демагогствал". „Той е независим регулатор, а се държи в зависимост, защото идват избори”, посочи Любомирски.
Недоволството, както поясни той, е от намаления дял на разходите за персонала в новата цена на тока. От 51, 5 милионна лева те се намаляват на 41 милиона лева и за това работодателят се принуждава да направи съкращения, поясни Любомирски.
Междувременно днес стана ясно, че нощната тарифа на тока ще поскъпне с до 10% от 1 юли при средно поскъпване на цената на тока за битовите потребители с малко над 1%.
"Повишението на нощната тарифа ще е в рамките до 10 процента, а за сметка на това ще поевтинее дневната тарифа", коментира Семерджиев и допълни, че при цените на тока за индустрията и за малките и средни предприятия увеличението ще е по-голямо с няколко процента, отколкото увеличението на цените за битовите клиенти, информира bTV.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети