Щамът на Е. коли мутант, заразата се предава и от човек на човек

DenNews.bg
02.06.2011
размер на текста:

Шамът на бактерията Ешерихия коли, която причини смъртта на 18 души в Европа и инфектира над хиляда, е напълно нов и много по-опасен и заразен, съобщи Световната здравна организация (СЗО), информира dnevnik.bg.
Първоначалният генетичен анализ показва, че щамът е мутация между две различни групи на бактерията, което може да обясни защо огнището в Европа е толкова голямо и опасно.
Новият щам има различни характеристики, които го правят по-заразен и токсичен, от множеството щамове на Ешерихия коли, съдържащи се в червата на хората.
Жертвите от опасната бактерия вече станаха 18. 17 от тях починаха в Германия, а един в Швеция. Заразени са над хиляда души в 9 европейски държави и двама души в САЩ. Повечето от тях неотдавна са пътували до Германия.
Все още се разследва какъв е източникът на заразата и как се е появила бактерията.
Междувременно стана ясно, че заразата от стомашната инфекция може да се предава не само чрез хранителните продукти, но и от човек на човек. Това съобщи сенаторът по въпросите на здравеопазването в Хамбург Корнелия Прюфер-Щоркс, съобщава РИА Новости, цитирана от news.bg
Информацията, че испански краставици са причинители на заразата не е потвърдена, но испанските фермери съобщават за загуби от десетки милиони евро.
Инфекцията предизвиква остра бъбречна недостатъчност.
От днес Русия спря напълно вноса на зеленчуци от страните е Европйексия съюз.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети