Съветник от БСП обяви, че е време Дупница да е център на нещо, та дори и за преработка на боклука

Народните избраници гласуваха по спешност влизането в сдружение „Рила Еко” за изграждане на завод за отпадъци

Даниела Методиева
02.06.2011
размер на текста:

Съветниците в Дупница приеха градът да стане център за преработка на отпадъците на общините Кюстендил, Трекляно, Невестино, Сапарева баня и Бобов дол чрез изграждането на завод с инвестициите на испанската фирма Солверд Реновалбес България в размер на 20 милиона евро.
Това стана по време на днешната сесия на местния парламент, която бе свикана по спешност. На въпрос общинският съветник от „Атака” Милен Попов кое е наложило спешното свикване на сесията и информирането на съветниците по-малко от 24 часа, обяснението на кмета на Дупница бе необходимостта от включване в срокове, поставени на страната ни от Европейската комисия.
В защита на идеята Дупница да стане център за преработка на отпадъците на 6-е общини се изказа съветникът от БСП Георги Пехливански, който обясни, че е хубаво градът ни все пак да бъде център на нещо в отговор на съмненията от страна на Милен Попов, че в цялата тази работа има нещо гнило, защото Кюстендил като областен град много лесно се е предал да отстъпи първенството.
След сесията съветникът от БСП Божан Божанов обясни, че с очите си е виждал в центъра на Виена да се преработват отпадъци и от тях да се захранва мини централа.

Георги Пехливански защити тезата, че е добре Дупница да е център на нещо, та дори и за преработка на отпадъците


Кметът на Дупница отрече и да има заровени на градското сметище преди години 40 000 прасета болни от класическа чума, а на въпрос отново на Милен Попов дали има и зарити там отпадъци от бившия завод ХФК, кметът не можа да даде ясен отговор. Общинският съветник Стойчо Милев бе категоричен, че става въпрос за слухове и няма как да градското сметище в Дупница да бъдат зарити толкова много прасета, защото на практика никога в града ни не били отглеждани толкова много.
На днешната сесия не бе прието предложението на атакистите Милен Попов и Методи Стойнев да бъде подложено на обществено обсъждане предстоящото изграждане на завод за преработка на отпадъци.
На гласуване бе подложено предложението на атакиста Милен Попов да се изчака с включването на Дупница в регионалното сдружение „Рила Еко”, в което ще влязат и съседните общини Кюстендил, Невестино, Трекляно, Сапарева баня и Бобов дол. Това предложение бе отхвърлено от останалите общински съветници с изключение на двамата атакисти и колежката им от БСП адвокат Йорданка Божкова.
Милен Попов изрази съмнение, че в цялата тази работа има нещо гнило, защото Кюстендил като областен град много лесно се е предал да отстъпи първенството.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети