Првителството оцеля зад кадър

DenNews.bg
17.06.2011
размер на текста:

Днес Борисов не беше в залата, но правителството оцеля. Снимка: dnevnik.bg

Със 124 гласа "против" парламентът отхвърли втория вот на недоверие към кабинета "Борисов". При гласуването ГЕРБ бяха единни "против" БСП и ДПС единни "за", а "Атака" и Синята коалиция не гласуваха. От присъствщаите 11 независими - 9 гласуваха "против" и двама се възъдржаха. Така независимите депутати се превърнаха в спасители на правителството.

Преди гласуването обаче по волята на депутатите от ГЕРБ беше прието прякото излъчване на парламентарния контрол по националната телевизия да бъде прекратен.
Преди това на въпроси отговаря вицепремиерът и министър на МВР Цветан Цветанов. Преди да отговори на въпрос на депутата Емил Василев от РЗС, който преди време заля с вода бившият си колега от партията Тодор Великов, министър Цветанов поиска разрешение и премести чашата с вода от трибуната с думите, че не е сигурен каква реакция ще придизвика у Василев.
Премиерът Бойко Борисов не е в залата на Нардоното събрание, а е в Троян където ще присъства на откриването на нова канализация. Отсъствието си той обясни и с думите „че не му е приятно да гледа” депутатите.
По време на парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков подари части от прерязаната тази сутрин лента на Музея на съвременното изкуство на лидера на БСП Сергей Станишев и Юнал Лютфи от ДПС. Станишев не пожела да приеме лентичката с трибагреника и Дянков я постави на скамейката пред него. Реакцията на бившия вътрешен министър Михаил Миков, че не е редно Дянков да подарява лентички от музей, който не се знае къде е предизвика възмущението на Иска Фидосова от ГЕРБ. Тя обвини Миков, че се е подиграл с националния трибагреник.
Вчера за пръв път в най-новата политическа история на страната дебатът по вота на недоверие не беше излъчван директно по националните медии заради деня на национален траур. БСП обвиниха ГЕРБ, че използват цинично трагедията с преобърналия се автобус и загиналите 8 души, за да не могат българските граждани да чуят мотивите за вота.
Самото гласуване стана също зад кадър.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети