ВиК-Кюстендил в ликвидация подгони абонатите в Кочериновско за своя грешка

Кметът на Стоб повежда съпротивата, хората плашени с писма да платят с лихви фактури издадени преди месец за задължения от 2008 г.

Десислава Панайотова-Янкова
15.06.2011
размер на текста:

Предимно възрастното население на общината е преживяло стрес, категоричен е кметът на Стоб. Снимки: dennews.bg

Повече от интересен правен казус е на път да изври от запечатаните тръби на ВиК-Кюстендил в ликвидация, след като от дружеството подгониха всички абонати в Кочериново и селата на общината да плащат стари задължения. Интересното в случая обаче е, че задълженията за юли и август 2008 г. не са платени от хората не по тяхна вина, а по вина на самото дружество, което обявява несъстоятелност тогава и се създава новото-Кюстендилска вода. Самите фактури за периода са издадени едва преди месец, когато е назначен нов ликвидатор. Въпреки че, счетоводният документ може да бъде предяван към абонатите едва сега на него са наложени и лихви за тригодишния период на забавяне. В писмата разпратени със сметките до абонатите със заплашителен тон се обяснява, че ако хората не платят до 10 дни срещу тях ще бъдат образувани съдебни дела и освен дължимите суми и лихвите те ще бъдат принудени да платят и съдебните разходи по делото, както и адвокатските хонорари.
Само в село Стоб подбони писма са получили над 350 души предимно възрастни хора на пенсия, които иначе са изрядни платци.

Костадин Катранджиев е готов да заведе и съдебно дело срещу ликвидатора на дружеството.


„Представете си какъв стрес причиниха на хората. Не само, че искат да ги накажат за грешка, която не е тяхна, но и ги задължават да платят в 10-дневен срок и то на адрес в Кюстендил. Та това са възрастни хора, бедни и болни. Само до излишно пътуване им е”, възмущава се кметът на село Стоб Костадин Катранджиев и обяснява как се е зародил проблемът.
В периода юли-август 2008 г. ВиК-Кюстендил обявява несъстоятелност и въобще не предявява към абонатите си фактури, които да платят. Новото дружество Кюстендилска вода започва да инкасира от датата след регистрацията си, т.е. от септември.
В Стоб например, разходената вода за юли е замерена от инкасаторката, но тя е уволнена при ликвидацията и отказва да събере парите, тъй като вече няма трудови взаимоотношения с дружеството. През месец септемрви същата жена е назначена в Кюстендилкса вода и поставя въпроса на началниците си, но тяхното разпореждане било да започне да засича водата от месеца, в който новото дружеството започва да работи.
Така до момента ВиК-Кюстендил, докато се сменят няколко ликвидатори не си търси парите, а сега на въпросите на хората оттам отговярт, че абонатите са виновни, че не са потърсили къде и как да си платят.
„Това е наглост от висока степен. Ние в селата познаваме инкасаторите не шефовете и дори да е имало момент, в които хората се се чудили какво да правят, щом не са били известени вината не е тяхна. И сега идва този господин ликвидатора Йордан Лазаров и плаши хората. Ето един случай: на човек на 80 г. му искат 138 лв. плюс 58 лв. лихва да ходи да плати в Кюстендил. Представете си, че според ликвидатора имала вина инкасаторката, че не е прибрала парите, защото въпреки че била освободена от работа трябвало да защитава интересите на дружеството. Как е възможно, като не само че когато започват ликвидацията първите уволнени са по ниските етажи, а сега да казват, че тя трябвало да защитава интереса им. Как като вече не е имала трудов договор, провела е и разговор с новите си началници. Тя ли е трябвало да вземе решението? Защо никой от ликвидаторите или началниците не се е досетил да потърси парите през септември, декември, до края на 2008 г.”, пита още Катранджиев. А потърпевши отговарят. Най-вероятно така дружеството е чакало сигурна печалба от хиляди левове, която ще дойде под формата на лихви от абонатите.
Катранджиев вече е изпратил две писма до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което е принципал на дружеството в ликвидация, с две искания.
„Първо настоявам сметките да се платят в по-дълъг период, защото хората нямат възможност на момента да извадят толкова пари, защото има сметки и по 300 лв., а покриват и месечните си задължения за вода. Освен това настоявам лихвите да отпаднат. Първо, защото грешката не е у хората и второ, защото самите фактури като счетоводни документи са им предяваени едва сега, иначе на базата на какво е трябвало да плащат. Другото нещо е не да ни разкарват до Кюстендил на крака да им ходим, а да изпратят тук касиер, които да събере парите”, казва още кметът на Стоб.
Той вече води интензивни разговори и с хора от другите села на общината. Даже е готов да инициира учреждаването на инициативен комитет, който да даде под съд ВиК-Кюстендил.
„Вместо те да ни плашат със съд, мисля че е най-добре ние да внесем един иск”, отсича Катранджиев.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети