Банковата служителка от Дупница ще отърве затвора, ако си признае вината за злоупотреба с 50 бона

Даниела Методиева
15.06.2011
размер на текста:

Банковата служителка от Дупница Цвета Николова, срещу която тече процес за присвояване на близо 50 000 лева след подправяне на официални документи и фалшифициране на подписи на трима клиенти, може да отърве затвора, ако си признае вината, и получи условна присъда от 3 години. Това обяви наблюдаващият прокурор по делото Димитър Начев, след като делото бе отложено за октомври заради отсъствието на вещите лица, които трябва да представят счетоводна и графологична експертиза. Ако Цвета Николова не си признае вината, я чака ефективна присъда от 3 до 15 години по повдигнатите й обвинения по член 220 от Наказателния кодекс.

Още една банкова служителка трябва да даде показания, днес бяха разпитани директорът на Уникредит булбанк и още три чиновнички. Показания даваха като свидетели дадоха и тримата клиенти, от чиито сметки са теглени пари на обща стойност 49 600 лв. Всички те потвърдиха казаното по време на досъдебното производство, уточни по-късно прокурор Димитър Начев.
Съдът не уважи днес предявения граждански иск на Уникредит Булбанк за възстановяване на липсващите от баланса й 49 600 лв и не го присъедени към течащия в момента процес. Финансовата институция може да претендира сумата в отделно дело за начет.
На днешното заседание подсъдимата не даде показания, като се възползва от правото си да направи това на последното заседание. Прокурор Начев обясни, че и по време на разпитите в досъдебното производство Цвета Николова се е отказала да дава обяснения за случилото се на 19-и декември 2009-а година, когато прехвърлила сумата от 49 600 лева от сметките на трима клиенти, за да прикрие липсваща сума от 50 000 лева. Тя предприела тази рискована операция, след като изненадващо пристигнал супервайзер от столицата, за да сторнира всички сметки в местния клон на Уникредит Булбанк в Дупница. И трите операции по прехвърлянето на сумите били извършени в рамките на 1 час, става ясно от събраните до момента доказателства. Само два дни по-късно Цвета Николова възстановила две от банковите сметки на клиентите на обща стойност 3 000 лв., като помолила чистачката в банката да внесе парите на касата на името на клиентите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети