Лични ангажименти провалят извънредната сесия в Бобов дол

DenNews.bg
15.06.2011
размер на текста:

С наближаването на края на мандата залата за сесии става все по-празна.

Извънредната сесия в Бобов дол свикана по искане на кмета Грети Алексова няма да се проведе, тъй като само осем народни избраници са потвърдили, че ще присъстват, а за да има заседание е нужен кворум от девет души. Заседанието насрочено за утре трябваше да довърши изоставената заради обяд и кафе редовна сесия от петък 10 юни, когато след бурни дебати ОбС не можа да избере нов омбудсман, а единственото минало решение беше за включване на общината в сдружение „Рила еко”.
Попитана дали съветниците, които отказват да присъстват на сесии или бойкотират работата на местния парламент могат да бъдат санкционирани, председателят на ОбС Нели Карипова обясни, че правилникът не дава такава възможност, когато заседанието е провалено.
„По правилник се налага удръжка от 20% от заплатата на колега, който не присъства на сесия. Но щом няма кворум практически няма заседание и няма как да се наложи парична санкция. Така че и тези, които не пожелаха да се върнат на редовното заседание в петък, и тези, които сега отказват да дойдат утре няма да бъдат санкционирани”, обясни Карипова.
Така единствен съдник за народните избраници, които на петъчното заседание демонстрираха, че вече е дошло време за предизборни схватки, остава съвестта им.
Съветниците в Бобов дол получават чиста заплата от около 260 лв. на месец, което означава че еднократната санкция е в рамките на около 50 лв. За да останат без заплата трябва да има повече от четири заседания на месец, а практиката е сесиите да са една или два най-много. Така и да не ходят на работа те пак ще получават заплата.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети