Банкова служителка от Дупница на съд за присвояване на 50 000 лв.

Даниела Методиева
15.06.2011
размер на текста:

Банкова служителка от местния клон на „Уникредит Булбанк” в Дупница е подсъдима за присвояване на 50 000 лв. Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Начев обясни, че обвинението срещу касиерката Цвета Николова е повдигнато, след извършен внезапен одит от супервайзера на банковата институция. Преди това Цвета Николова забелязала, че по баланса на сметките, които води, липсват 50 000 лв. Вместо да се обади в централата и да бъде засечена липсата, тя решила да изтегли пари от сметки на клиенти, за да приключи месеца на нула. Най-много- 44 680 лева Цвета Николова изтеглила от сметка на клиент, който разполагал с по-големи суми. От друг прехвърлила 2 000 лв, а от трети- 783 лв.
След като проверяващият от централата в столицата пристигнал, за да засече потока от парите, първо му направило впечатление, че от една от сметките е теглена голяма сума. Според разпоредбите на Закона за ограничаване на плащанията в брой, при теглене на суми над 15 000 лева задължително се попълва и декларация за техния произход. Когато проверяващият поискал от касиерката в банката представяне на въпросната декларация с подпис, тя обяснила, че притежателят й не е подписвал такава. След минути при телефонен разговор с него станало ясно, че не е теглил пари от сметката си. При последвалите справки за операциите в същия ден, станало ясно, че и от другите две сметки парите са теглени без разрешение на техните титуляри.
Тепърва в съда ще се изяснява защо касиерката в банката не се е обадила в централния клон в столицата да информира, че има такава липса на пари, за да бъде извършена справка.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети