Луната ни се крие за три часа тази нощ

DenNews.bg
15.06.2011
размер на текста:

Снимка: corbis

Тази вечер в България, а и в по-голямата част от света ще може да се наблюдава пълно лунно затъмнение, най-дългото от 11 години.
Луната ще бъде напълно в сянката на Земята за 1 час и 40 минути, но с частичните фази затъмнението ще продължи близо три часа.
В 21.23 часа ще започне частичното лунно затъмнение, а началото на пълното е в 22.22 часа, информира БГНЕС по данни на Националната астрономическа обсерватория. В 23.12 часа затъмнението на Луната ще е в максималната си фаза, а в 00.02 часа ще е краят на лунното затъмнение. От България явлението ще може да се наблюдава от изгрева на Луната. В София тя ще изгрее в 20.56 часа.
Предишния път, когато Луната е била напълно в сянката на Земята за толкова дълъг период, е било през юли 2000 година. Тогава пълното лунно затъмнение е продължило 1 час и 47 минути.
Всички, които искат да наблюдават затъмнението от началото на частичните фази трябва да са готови в 21:22:56 ч., когато земната сянка видимо и бавно ще започне да настъпва отляво надясно по лунния диск.
Затъмнението ще бъде видимо с невъоръжено око, но могат да се ползват бинокли, зрителни тръби или телескопи с неголеми увеличения, добавя dnevnik.bg. Небесният спектакъл, както го наричат астрономите, ще се развива в съзвездие Змиеносец, практически на фона на Млечният път - недалеч от най-ярката му част в съзвездие Стрелец.
Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което Луната, Земята и Слънцето се подреждат в една линия и Луната попада в сянката на Земята. Слънчевата светлина обаче не се закрива напълно, а част от нея достига до лунната повърхност и е с по-червеникав нюанс. Затова от Земята Луната ще изглежда обагрена в розови и червеникави нюанси.
Последното лунно затъмнение беше на 21 декември 2010 г., а следващото за 2011-та година ще бъде на 10 декември.