Иран произвел 50 кг. уран

dennews.bg
13.06.2011
размер на текста:

50 килограма уран с 20% концентрация е произведен в Иран. Това заяви представителят на ислямската държава в Международната агенция за атомна енергия Али Асгар Солтаниех, цитиран от РИА Новости, съобщава news.bg.
Пред колегите си Солтаниех заявил, че страната му имала намерение да произведе 120пх килограма от ядреното гориво, което щяло да се използва в изследователските реактори в Техеран и за целите на медицината.
Тези факти бяха изнесени от Али Асгар Солтаниех в момент, когато Международната общественост пристиска Иран да се откаже от програмата. Опасенията се, че крайната цел на режима на аятоласите е създаване на атомна бомба. Въпреки това, от Техеран отричат упорите тези обвинения и не се съобразяват с мнението на останалите държави. на другите държави.
Успоредно с изказването на Солтаниех стана ясно, че от военното министерство на Иран са излезли с официална информация за упсешни изпитанията на нови зенитни ракети. Генерал Фаразад Исмаил съобщи в ефира на държавната телевизия, че ракетите „Мерсад" и „Шахин" са изцяло произведени от иранския военно-промишлен комплекс.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети