Ковачки иска несъстоятелност за МБАЛ-Бобов дол черз фирма на консултант

Вземания за над 1 милион лева на „Въгледобив Бобов дол” са превхърлени на цесионерната фирма „Ню Експерс финанс”

Десислава Панайотова-Янкова
13.06.2011
размер на текста:

Окръжен съд-Кюстендил е открил процедура по обявяване в несъстоятелност на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол по искане на цесионерната фирма „Ню Експрес финанс”, на която бизнесменът Христо Ковачки е прехвърлил вземанията на „Въгледобов Бобов дол”, която пък е най-големият кредитор на лечебното заведение.
Задълженията на болницата към фирмата "Въгледобив Бобов дол" ЕООД на Христо Ковачки в размер на 1 011 888 лв., от които 364 703 лв. главница и 647 185 лв. неустойки и лихви, са прехвърлени на „Ню Експрес финанс” на 2 май. Интересен факт е, че двете фирми делят една и съща сграда в София, а управител на цеционерната фирма е заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества и консултант на Ковачки Валентин Терзийски.
Съветниците „Атака” в Бобов дол Стоичко Стоянов и Димитър Атанасов обърнаха внимание, че опасността болницата да бъде „подарена” на Ковачки, за което те алармират от месеци, вече е реална.
Още през март месец Димитър Атанасов сигнализира, че договорът за заем от „Минна компания” е сключен при основен лихвен процент-плюс 10%. Има и допълнителни неустойки от 0,5% за всеки просрочен ден, което означава че с всеки ден се трупат по 850 лв. Така се стига и до обявената цифра на вземането, по-голямата част от което са именно лихвите.

 

От „Ню Експерс финанс” настоява на болницата да бъде наложен пълен запор и възбрана на цялото й имущество

 

Това означава, че докато дългът не бъде изплатен общината, която е собственик на болничното заведение няма да може да търси нов собственик, какъвто е един от спасителните планове за закритата на 1 март болница.
Освен това с молбата до съда, довела до откриването на процедура по обявяване в несъстоятелност, цесионерната фирма иска назначаването на временен синдик и насрочване на дада за събрание на кредиторите.
Самата процедура обаче според запознати ще продължи най-малко две години, тъй като предстоят редица административни стъпки. След събранието си кредиторите могат да предложат оздравителен план или да придобият собственост над болницата.
Що се отнася до неизплатените заплати на персонала, кметът на Бобов дол Грети Алексова обясни, че това ще са първите задължения, които трябва да се покрият по закон.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети