Бракониери отровиха последния маркират царски орел у нас

dennews.bg
10.06.2011
размер на текста:

Отровен царски орел. Снимка:БДЗП

Последният маркиран царски орел у нас, е отровен в района на Перущица от бракониери, съобщава news.bg.

От Бългърското дружество в защита на птиците съобщават, че отровната примамка е била поставена на гълъб, вързан на скала. Орелът е бил намерен точно там, което означава, че смъртта е настъпила мигновена от силната отрова

Орелът е бил маркиран със сателитен предавател през 2009 г. в рамките на проект, финансиран по програмата LIFE+ на ЕК.

Данните от джипиес предавателя в дните от 26 до 30 май са идвали само от една точка в района на Перущица, което според експертите е нетипично поведение за мобилна птица като царския орел. След 4 дни се включил и датчикът за смъртност, който отчел, че птицата вече не е в движение и по всяка вероятност е мъртва.
Загиналият орел беше последният оцелял от маркираните със сателитен предавател от БДЗП орли, излюпен през 2009 г. След като прекара две зими в Сирия, прекоси огромни територии в Турция, Румъния, Молдова и Украйна, за него имаше големи надежди да оцелее и да даде потомство.
Гълъби примамки се поставят от гълъбарите, като тяхната цел са големият ястреб и соколът скитник (също защитени от закона видове), които по-често се хранят с гълъби.

Жертва могат да станат обаче всички видове дневни грабливи птици, в това число и световно застрашените царски орли.

Експертите от БДЗП са подали сигнал в полицията и районната прокуратура в Пловдив, но към случая са проявили интерес и от Върховната касационна прокуратура и Главна дирекция икономическа и криминална полиция на МВР, които ще следят разследването на случая.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети