Доживотен затвор за Лазар Колев

dennews.bg
10.06.2011
размер на текста:

Доживотна присъда без право на замяна постанови пазарджишкия районен съд за Лазар Колев, след като го призна за виновен за смъртта на сестри Белнейски, информира news.bg
Лазар Колев бе признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите" край Брацигово.
Убийството на Христина е извършено, за да бъдат прикрити други престъпления - убийството на по-голямата сестра и изнасилването на двете, е заключението на магистратите.
За всяко едно от престъпленията съдът определи отделна присъда. За изнасилването на двете момичета Колев получи по 15 години затвор, за блудството с Христина - 20 г., а за двете убийства -доживотен затвор без право на замяна.
Изнасилванията са станали с употребата на сила, против волята на жертвите, а двете убийства по особено мъчителен и жесток начин. Убийството на Христина е извършено, за да бъдат прикрити други престъпления - убийството на по-голямата сестра и изнасилването на двете. Съдът в Пазарджик определи присъдата да се излежава приспециален режим на изпълнение.
Лазар Колев ще трябва да заплати на родителите на сестрите - Фани и Стоимен Белнейски, общо 400 000 лева по заведения граждански иск. Той ще трябва да плати и разноските на държавата по делото - над 95 000 лева.
Присъдата може да бъдеобжалвана или протестирана в законовия 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд. Тя е подписана от всички членове на съдебния състав, тоест няма такива с особено мнение.
Съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража", която също може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок. Съдът изложи някои от основните мотиви, които са довели до осъдителната присъда. Според съдебния състав по несъмнен начин е доказано, че Лазар Колев е съпричастен към зверските престъпления. Председателят на съдебния състав Ивета Парпулова посочи, че този извод може да се направи от всички веществени доказателствени средства по делото, разпитите на свидетели, специалните разузнавателни средства, всички експертизи, изготвени в хода на процеса и най-вече показанията на съкилийника на Колев Владимир Славов.
Адвокат Мартин Марковски не присъства на днешното заседание. На прочитането на присъдата беше другият защитник на Колев - Димитър Марковски, който обаче си тръгна преди журналистите да успеят да го попитат за коментар.
Съдът прие, че Колев е виновен и защото е направил опит да изгради алиби за фаталната нощ, което е използвал пред полицията. Освен това, в дните след престъплението той се е държал изключителнонелогично и неадекватно, както и твърдят повечето от свидетелите. По думите на председателя на съдебния състав обясненията на Колев, дадени преди дни, се опровергават напълно от събраните по делото доказателства.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети