Община Кочериново пред фалит заради пропадналия проект за депото

На среща в кабинета на Паскалев днес кметовета на общините от сдружение „Благоевград” умуваха как да се излезе от ситуацията

Десислава Панайотова-Янкова
10.06.2011
размер на текста:

Община Кочериново е изправена пред реалната опасност от пълен фалит, ако не получи подкрепа от правителството за покриване на сметката за 12-годишния обяд „Регионално депо-Кочериново”, което трябваше да бъде изградено за нуждите на 11 общини от Югозапада.
Парите за изготвянето на проекта на рекордната стойност от 1 200 000 лв. трябваше да бъде платена от милионите евро, които след пропадането му така и няма да дойдат от Европейския съюз.
„В момента сме в кризисна ситуация. Ще потърся съдействие и политическа подкрепа от правителството, защото ако бъдем оставени сами да връщаме парите, общината ни ще загине”, коментира изпълняващият длъжността кмет Иван Минков.
На фирмата, изготвила проекта, до момента са платени 400 000 лв., дошли от ЕС. Сега има опасност консултантите да заведат дело срещу община Кочериново за останалите 800 000 лв., тъй като договорът с тях е подписан от отстранения градоначалник на Кочериново Костадин Катин, тъй като общината беше пилотната на разпадналото се сдружение „Струма” и всички процедури и документи бяха придвижвани от него.
„Има договор с фирмата, има и свършена работа от тяхна страна, така че има опасност те да заведат дело срещу община Кочериново. Ако не получим подкрепа от държавата няма да успеем да се справим”, казва още Минков.
Има опасност от налагане и на санкции и от страна на ЕС заради преведените 400 000 лв., които реално са похарчени напразно.
Днес в Благоевград се проведе първата среща на кметовете на петте общини от сдружение „Благоевград” след като Общинските съвети в Благоевград, Рила, Кочериново, Симитли и Бобошево дадоха съгласие за учредяването му. Както писахме „Благоевград” и „Рила Еко” с център Дупница са наследниците на сдружение „Струма” след решението на правителството депо в Кочериново да няма, заради пропуски и нередности по проекта, за което текат и прокурорски проверки срещу Костадин Катин.
Домакин на срещата беше кметът на Благоевград Костадин Паскалев, а освен кметовете бяха и областния и зам.-областния управител на Кюстендилско.
Всички присъстващи се съгласиха, че без помощ от държавата община Кочериново ще затъне финансово. Кметове от бившето вече сдружение „Струма” обаче коментираха неофициално за dennews.bg, че нямат намерение да помогнат на Кочериново, тъй като след 12 г. проектът така и не даде резултат. Още повече в момента общините трябва да пресмятат и финансовите параметри на проектите, които трябва да реализират депата в Благоевград и Дупница.
„Катин изкара 12 години кметуване благодарение на увъртанията около проекта, който излиза че ни е загубил времето. Доведе общината си до опасност от фалит, разследват го за нарушения по процедурите, така че не е редно нашите жители да плащат чужди грешки”, коментира градончалник от региона.
Точно една нула пък е разликата между стойността на проекта на Катин и този, който сега Благоевград ще разработи. На фона на 1 200 000 лв. дължими към фирмата изготвила проекта за „Регионално депо-Кочериново”, проектът за центъра в Бучино ще бъде 120 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети