С циркаджийски дебати ОбС-Бобов дол стигна до предложение за саморазпускане

Един глас не стигна на Красимира Анастасова да получи за рождения си ден втори мандат като омбудсман

Десислава Панайотова-Янкова
10.06.2011
размер на текста:

В спектакъл, достоен за арената на всеки уважаващ се цирк, се превърна днешното заседание на Общински съвет в Бобов дол. Значими точки от дневния ред, като решението за съдбата на закритата болница, бяха пренебрегнати заради безсмислени дебати и гласувания по избора на нов омбудсман. А те така се разгорещиха, че се стигна до предложение за прекратяване на мандата на настоящият Общински съвет, поднесено от атакиста Стоичко Стоянов.
Над четири часа съветниците се впуснаха в броене на бюлетини по избора на нов омбудсман, паузи за кафе и цигара и реплики по-подходящи за предизборните срещи. Имаше и гласувания на предложения и контрапредложения, често пъти нямащи нищо общо с логиката, правилника на ОбС и законите.
Кулминацията на заседанието настъпи, когато след две гласувания, присъстващите в залата съветници не успяха да изберат нов омбудсман, за което са нужни 2/3 от гласовете.
При първото гласуване вотът се раздели между четиримата кандидати. Досегашният обществен защитник Красимира Анастасова получи подкрепата на 9 съветници, главният счетоводител на общината от кметския мандат на Димитър Ганчев Емилия Йотова- 6 гласа. Един гласува за учителката Снежана Славкова, а никой не подкрепи главния инженер на общината Валери Гергиев. След това тайният вот се повтори, като съветниците трябваше да избират между Емилия Йотова и рожденичката Анастасова, която почерпи с шоколадови бонбони преди вота. В края на краищата трите невалидни бюлетини, на които бяха отбелязани имената и на двете, решиха изхода. Анастасова получи 10 гласа, Йотова 4, а за назначаването на новия омбудсман бяха нужни 11 гласа.
След заседание на комисията по избора, председателят й фолкпевецът Борислав Делибалтов-Борис Дали предложи с неособено сигурен тон, че след резултатите е нужно насрочването на нов вот след месец. Съветникът Мариана Кацарска веднага след това подложи на дебат темата за смисъла на тази длъжност, като посочи че в редица общини в страната и почти всички в региони няма назначени обществени защитници.
„Освен това жалбите до омбудсмана са предимно от битов характер за проблеми с енергото и ВиК, които преди това бяха решавани от главния секретар и общинска администрация”, посочи тя.

 


Преди предложението й за прекратяване на дейността на омбудсмана да бъде подложено на гласуване,в защита на поста скочиха Анелия Николова, Борис Дали и Йорданка Каленичкова. Така на гласуване трябваше да бъдат подложени трите решения, а след викове от всички страни председателят на ОбС Нели Карипова обедини исканията на Делибалтов и Каленичкова в едно: постът омбудсман да се запази, а Красимира Анастасова да остане действащ защитник до избора на нов. Предложение „Дали-Каленичкова”беше прието с осем гласа.
„Госпожо Карипова, не знам как се случи това, но от три постъпили предложения, ние гласувахме четвърто. В такъв случай и аз имам предложение. Нека подложим на гласуване този ОбС да продължи да работи до края на мандата си, защото това което сега приехме, звучи точно така- да го има нещо, което го има”, емоционално скочи от място Павел Нинов.
Подкокоросан от думите му атакистът Стоичко Стоянов също стана и сериозно доразви идеята в друго предложение за решение-настоящият ОбС да прекрати дейността си от днес 10 юни.
„Две години и половина не можахме да свалим кмета, та сега май е време ние да си ходим”, извика той и първоначално получи подкрепата на бившия кмет Каленичкова. „И без това няма хаир от тоя ОбС. Да се разпущаме”, каза тя, но само минута по-късно се обърна към Стоянов с „Ти не си у ред”. Сред викове и настанали от местата съветници Нели Карипова подложи на гласуване предложението на Стоянов, докато партийният му другар Димитър Атанасов се възмущаваше на висок тон и питаше какво ще стане с общината, ако ОбС се разпусне.
Гласуването беше поименно, а когато дойде ред на Карипова тя обясни, че не гласува, тъй като предложението е против закона. Предложението не беше прието, но веднага Карипова беше упрекната, че е подложила на гласуване нещо, за което знае че не отговаря на закона.
„За този цирк отговорност носи ръководството на ОбС и настоявам то да си поеме отговорността”, каза Мариана Кацарска, а първата която защити ОбС-шефът беше Каленичкова, която се отплесна дори до заканите, че като вземе отново властта в общината, всичко ще си дойде на мястото. Думите й обаче накараха съветниците Сашко Александров, Димитър Атанасов, Димитър Ганев и Атанас Каптиев да напуснат залата възмутени от „предизборната й реч”.
Като капак на представлението дойде последните словесни изблици на Нинов и Каленичкова по точката за избор на омбудсман.
„Процедурата по гласуване не беше прекратена и май цял ден ще сме в процедура на гласуване”, констатира Нинов. На което Каленичкова отговори, че „и без това от четири години сме в процедура на гласуване”.
След явния отказ на четиримата напуснали залата съветници да участват в цирка, останалите им колеги се осъзнаха и бързо минаха към гласуването на втора точка от дневния ред. Само за минути беше взето решение община Бобов дол да се включи в сдружение „Рила Еко”, чиято цел е изготвянето на проект и депо в Дупница, включващ шест общини от разпадналото се сдружение „Струма”.
 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети