Напрежението в Сирия ескалира, живи вериги спират танкове

dennews.bg
09.05.2011
размер на текста:

Напрежението в Сирия ескалира, с живи вериги демонстрати се опитват да спрат настъпването на танковете на правителствените войски, съощава news.bg, позовавайки се на различни чуждестранни информационни агенции.
Тази сутрин сирийски войници, подкрепени от танкове, щурмуваха тази сутрин крайбрежният град Банияс, като Демонстрантите са направилиживи вериги в опит да спрат силите за сигурност, предава Франс Прес, позовавайки се на местни активисти. Според тях танковете атакуват от три посоки южната част на Банияс. Има и такива части в града, в които няма военно присъствие, но обяснението е, че те са населени от алауити, какъвто е и президентът Асад. От сирийската армия коментираха, че танковете им „не участват в сблъсъци с демонстрантите, а издирват терористи, които са се укрили на няколко места".
Според правозащитници, поне 600 души са били убити, а 8 000 - арестувани в Сирия при кръвопролитната саморазправа с протестите, избухнали на социална основа и прераснали в кампания за свалянето на президента Башар ал-Асад.
САЩ веднага обявиха готовност да предприемат „сериозни стъпки" спрямо страната, след като само вчера бяха убити близо 30 души.
Правителствените сили, подкрепени от танкове, се опитват дни наред да потушат метежите, обхванали градовете Хомс, Дараа и Банасят.
На много места се стига и до пряк сблъсък между военните и протестиращите. Сред последните жертви на размириците е 12-годишно момче, което е било убито от артилерийски огън в Хомс в централната част на Сирия. Военни са навлезли в два квартала на града, като това е първата военна операция в жилищни райони на третия по големина сирийски град.
По-рано тази сутрин сайт, поддържан от активистите, съобщи, че квартал в град Муадхамия, западно от Дамаск, е буквално окупиран от военните на Асад. И там, подобно на други сирийски градове, се чува артилерийски огън и се виждат облаци от гъст дим. Кварталът също е без електричество и прекъснати телефонни връзки.
Дараа, която също е под контрола на военните, е блокирана. Армията е позволила на жителите й да излязат от града едва за няколко часа, за да се снабдят със стоки от първа необходимост. В града е въведен и полицейски час, посочва БиБиСи.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети