Шанс за бебе ин витро до менопаузата

DenNews.bg
09.05.2011
размер на текста:

Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури ще бъде увеличена. Това се предвижда в проекта за изменение на Наредба 28, който е публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването. Той ще бъде изпратен за обнародване в Държавен вестник, след като изтече 14-дневният срок за обсъждане, информира news.bg.
Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С проекта тази възраст се увеличава до настъпването на менопауза.
Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция". Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.
С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки.
В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети