Фармацевт Мария Попова обвини варненския бизнесмен Марешки в подбиване на цените на лекарствата в Дупница

Собственичката на денонощната аптека била принудена да уволни 4 свои служителки и да ограничи работното време

Даниела Методиева
09.05.2011
размер на текста:

Мария Попова смята, че трябва да се промени законодателствоти и Марешки да престане да се вихри на пазара. Снимки: dennews.bg

Фармацевт № 1 на Дупница и общински съветник Мария Попова, която е и първият собственик на частна аптека в града, обвини варненският бизнесмен Марешки в подбиването на цените на лекарствата в града така, както практикувал и в цялата страна. Това и намаляването на оборота през последната година с 40% заради кризата принудили Мария Попова да уволни 4 свои служителки и да преустанови денонощната работа в аптеката, която сега обслужва гражданите до 24 ч. Тя, както и останалите й колеги от днес са в предупредителна стачка, която може да прерастне и в ефективна, ако не бъдат направени промени в законодателството.

Четири служителки вече са уволнени


„Бях принудена да освободя помощник-фармацевтите си, защото не можех повече да им давам заплати, а за да бъде аптеката ми денонощна, предварително изготвях месечен график, заради който бях наела още 4 души персонал. Това е изискване по Кодекса на труда и ако не се спазва, подлежа на санкция от Инспекцията по труда. Освен това, работата ни нощем винаги е била на загуба, която се покриваше от дневните обороти. След като и те намаляха, се принудих да прибегна до тази мярка, до последно се надявах нещата да се променят в положителна посока. Но ако Марешки продължава да се вихри в цяла България по този начин и пазара на лекарствата не се уреди със закон еднакво за всички фармацевти и цените да бъдат еднакви навсякъде, не виждам как бихме излезли от тази ситуация. В момента държавата няма регулативна функция но се опитва да либерализира този бизнес, коментира пред dennews.bg Мария Попова.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети