СОУ „Св. Пайсий Хилендарски” днес отбелязва своя 140-годишен юбилей

dennews.bg
09.05.2011
размер на текста:

СОУ „Св. Пайсий Хилендарски” днес отбелязва своя 140-годишен юбилей. Началото на празненствата ще бъде поставено с изложба в галерия Околийската къща от 10,30 ч., а тържественият концерт е от 11 ч. в Общинския драматичен театър „Невена Коканова”.
От официалния сайт на училището http://souphd.info става ясно, че историята на СОУ „Св. Пайсий Хилендарски” започва от тъмните години на робството, през 1870 г. То тогава се нарича „училището в махалата „Мърджина” – махала, намираща се около централната част на града, бързо разрастваща се по това време. През 1906 г. се построява първата училищна сграда с 4 класни стаи. Дадено му е името „Отец Паисий”. През 1924 г. се построява втори етаж с още 4 класни стаи. В този вид, с достроените през 1954 г. физкултурен салон и 2 класни стаи, училището съществува до неотдавна. Нуждите на града ни растат, учениците вече не се побират в малкото здание. Първа копка на днешната сграда е направена през 1982 г. от г-жа Маргарита Панева – тогавашен директор. За четири години се издига внушителна, модерна сграда.
Официалното откриване е през 1986 г., когато се обединяват две училища – ОУ „Отец Паисий” и Базово училище „Акад. Тодор Самодумов”. Обединяват се и традициите им. Името вече е ОУ „Паисий Хилендарски”.
През 2004 г. училището бе включено като база за изучаване на руски език в област Кюстендил в бюлетин, издаден от МОН – България, Посолство на Руската Федерация и Руския културно-информационен център в София.
Квалификацията на учителите всяка година се повишава в курсове в страната и чужбина /Испания, Англия, Франция, Русия/.
Гордост на СОУ „Св. Паисий Хилендарски” са неговите ученици. От завършващите всяка година зрелостници около 99 % от тях са приети във висши учебни заведения в страната и в чужбина /Испания, Франция, Англия, САЩ, Германия/.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети