Режимът смаза протестите в Сирия

DenNews.bg
05.05.2011
размер на текста:

Според властите жертви при военната операция няма, според опозицията-десетки. Снимка: reuters

Режимът в Сирия е на път напълно да смаже протестите на опозицията, след като от три дни в размирния град Дараа се провежда военна операция.
Според официалната информация в града са задържани десетки членове на въоръжени терористични групировки и голямо количество оръжия, съобщава bTV.
От официалните данни на сирийското военно командване следва, че през последните три дни операцията, чиято задача е била „възстановяване на реда и спокойствието в града", протича без жертви. Според твърдения на местни хора обаче има десетки загинали.
Град Дераа, който се намира на около 100 километра южно от столицата Дамаск, беше основното огнище на съпротива срещу режима.
Информационните агенции коментират, че от съобщението може да се заключи, че съпротивата вече е смазана.
Междувремнно САЩ и Италия призоваха за незабавно прекратяване на репресиите в Сирия, след разговори в Рим по време на посещението на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, информира БГНЕС.
"В сирийското правителство трябва незабавно да се сложи край на насилието и да се тръгне по пътя на диалога", заяви италианският външен министър Франко Фратини по време на съвместна пресконференция с Клинтън. Клинтън от своя страна заяви, че двамата са обсъждали своята "дълбока загриженост за тревожната ситуация в Сирия".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети