Първата работа. Като шеф на болницата в Бобов дол Соколов започна ремонт за „Панацея” без договор

Десислава Панайотова-Янкова
04.05.2011
размер на текста:

Пламен Соколов

Първото нещо което новоизбраният шеф на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” в Бобов дол д-р Пламен Соколов прави за поверената му от ОбС болница е ремонт на двете помещения отдадени под наем на Медицински център „Панацея”, в която той е акционер, а съпругата му д-р Кармелита Кацарска управител.
Това стана ясно на заседанието на местния праламент днес, където в челен сблъсък се срещнаха новият шеф Соколов и старият управител на болницата д-р Красимира Василева. Общинският съветник Павел Нинов постави въпроса защо и как бившият кмет на Дупница, известен с ексентричността си в политиката, е започнал да ремотира помещенията без да има подписан договор за наем с „Панацея”, а само решение на ОбС. Обяснението на Соколов беше, че той де факто вече е управител на болницата и може да вземе такова решение. Договорът за наем обаче е трябвало да бъде подписано от д-р Василева, която все още изпълнява длъжността управител. Именно тя е трябвало да даде разрешението и за ремонтните работи. Те обаче са започнали без нейното съгласие.
„За мен не е проблем да подпиша договора, но д-р Соколов така и не ми го е представил. Той се базира само на решението на Общински съвет и започна да се държи като началник и с останалия в болницата персонал, още преди да е встъпил в длъжност по закон”, обясни тя.
Д-р Соколов ще стане управител, едва когато името му бъде регистрирано в Агенцията по вписванията, и той сключи договор за управление с кмета на община Бобов дол. Това все още не е факт. Той е подал документите си, но процедурата не е приключила.
Именно заради този момент между д-р Соколов и д-р Василева възникна още един спор-за това кой от двамата да похарчи парите заработени от болницата през месец август 2010 г., но постъпили в сметката й едва сега.
Соколов е категоричен, че той като нов управител трябва да отговаря за харчовете. Д-р Василева пък смята, че парите са заработени в нейния мандат и тя носи лична отговорност. Още повече, при закриването на дейността на болницата, заради непокритите изисквания на НЗОК което се случи през март, Василева е получила предписание от Инспекцията по труда. С него тя е задължена с първите парични преводи да покрие на 60% заплатите на персонала за месец октомври. Заради различните позиции на двамата обаче близо 10-те хиляди лева от НЗОК и в момента стоят в сметката на болницата без да се използват.
От перснала на МБАЛ в момента на работа са само трима души без предизвестия, всички медицински сестри и лекари вече са освободени официално.
На днешната сесия д-р Соколов се похвали, че вече е провел разговори с лекари и има осигурен персонал за детско и вътрешно отделения. От ръководството на кюстендилската болница пък са дали обещание да бъде подписан договор за микробиологична и патоанатомична лаборатории. Имено липсата на тази сертификати доведе до закриването на дейността на МБАЛ „Д-р Стояна Сантев”.
Според общински съветници за смяната на позицията на областната болница е помогнал факта, че голяма част от народните избраници заплашиха да отмъстят за отказаната помощ като бойкотират приемането на положително становище, нужно на болницата за кандидатстване за финансиране пред японското правителство.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети