Минков отмени незаконна такса за гражданите на Кочериново

DenNews.bg
31.05.2011
размер на текста:

ОбС коригира решението си след 5 г. по предложение на Иван Минков. Снимка: dennews.bg

По предложение на изпълняващия длъжността кмет на Кочериново Иван Минков местният парламент отмени незаконно решение, на базата на което години наред гражданите са били задължавани да заплащат 50% от цената на кофите за смет.
Решението, гласувано единодушно от общински съветници на вчерашната сесия беше посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата граждани. То сложи край на утвърдената практика от 2005 г. гражданите са плащат, за да получат кофа.
„За жалост много хора си отидоха без да дочакат отмяната на това противозаконно решение. Как не ги беше срам да ни искат пари след като плащаме данъци”, коментираха кочеринци, които все още не могат да си обяснят как решението от 2005 г. е минало през контрола на юристите на областна администрация без да се поиска коригирането му.
Сега съдовете за смет ще се заплащат от гражданите само в случаите, когато са увредени заради неправилна експлоатация. За да се избегнат конфликти ще се извършат огледи и оценки на състоянието на кофите и контейнерите по всички населени места в общината. Осигуряването на съдове, където липсват и подмяната на износените вече ще става за сметка на общината.
На сесията вчера беше гласуван и приет и таван за цените на таксиметровите услуги. Всъщност в община Кочериново има само едно регистрирано такси. По приетото вчера решение собственикът му ще може да превозва пътници с цени до максимално определените-80 ст/км дневна тарифа и 90 ст/км нощна тарифа. Първоначалната такса може да е най-много 50 ст., а таксата за престой-15 ст/минута.

 

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети