Ген. Младич тръгва за Хага през гроба на дъщеря си

DenNews.bg
31.05.2011
размер на текста:

Подкрепата за Младич в Сърбия не стихва. Снимка: AP

Обвиненият в геноциед и жестоките кланета в Сребреница и Жепа генерал Ратко Младич ще бъде екстрадиран в Хага до дни, съобщи сръбското министерство на правосъдието, цитирано от bTV. Днес на Младич беше разрешено да посети гроба на дъщеря си, която се самоуби с неговия пистолет през 1994 г.
В опит да забави съдебната процедура, адвокатът на Младич днес внесе в съда жалба срещу заповедта за екстрадиция.
Според адвоката Младич няма да доживее началото на делото. Милош Салич настоява за нови медицински прегледи на 69-годишния му клиент, за да се проверят умствените му възможности и способността му да се защитава пред чужд трибунал. Както е известно генералът не признава Международния трибунал.
Междувременно сръбският президент Борис Тадич отхвърли твърденията, че сръбските власти са знаели отдавна къде се намира бившият командващ на босненските сърби, но са го заловили едва сега, за да дадат тласък на предприсъединителните преговори на Сърбия с ЕС.
"Просто моля ЕС да изпълни своята част от сделката. Ние изпълнихме нашата и ще продължаваме да го правим", каза сръбският президент. Тадич увери, че и Горан Хаджич - последният военнопрестъпник, беглец от войната в бивша Югославия, ще бъде арестуван съвсем скоро.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети