Найденов успокоява, че крастaвиците в БГ са чисти

DenNews.bg
31.05.2011
размер на текста:

Министър Найденов посъветва да търсим зеленчуци родно производство.

Земеделският министър Мирослав Найденов за пореден път успокои потребителите, че краставиците предлагани на българския пазар за чисти. Въпреки това цените на зеленуците тръгнаха надолу след няколкото смъртни случаи в Германия, причинени от заразени с бактерията Ешерихия коли краставици.
Пред bTV министър Найдеов изтъкна, че българските лаборатории постоянно осъществяват изследвания и се взимат проби, но до момента бактерията не е засечена в зеленчуци на родния пазар. Последният внос на испански краставици е осъществен през месец март. в последните седмици на пазара се предлагат предимно зеленчуци родно производство.
Все пак аграрният министър даде няколко съвета на потребителите при купуването на зеленчуци.
На първо място да търсят българското, посъветва Найденов. Друга препоръка, която той отправи, е при покупка на зеленчук, да се внимава какъв е произходът му. На трето място Мирослав Найденов посочи, че е много важно зеленчуците да бъдат обилно измивани или най-добре белени преди консумация. Категорично заразата не е във вътрешността на зеленчука, замърсяването е по кората, обясни той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети